ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η δημόσια εκπαίδευση σε συρρίκνωση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η δημόσια εκπαίδευση σε συρρίκνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Και εκεί που συνήθως μιλούσαμε για «άλλη μια χρονιά με ελλείψεις»  στην εκπαίδευση, τα μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ. οδηγούν τη δημόσια εκπαίδευση σε συρρίκνωση. Παρά τους διορισμούς, οι ελλείψεις σε σχολεία και πάλι θα είναι χιλιάδες, και όπως πάντα θα καλύπτονται με αναπληρωτές ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα.

Εκατοντάδες τμήματα σχολείων σε όλη τη χώρα καταργούνται. Και αυτό συμβαίνει χωρίς κανέναν διάλογο αλλά με μονομερείς αποφάσεις των Διευθύνσεων που «εντέλλονται» από το Υπουργείο. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα αυξάνει παρά το γεγονός του δημογραφικού προβλήματος, που έχει αρχίσει να μειώνει σοβαρά τον μαθητικό πληθυσμό. Αντί να στηρίζεται η Ειδική Αγωγή και η Παράλληλη Στήριξη, αντίθετα υπονομεύονται.

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές βρίσκονται σε σκληρή δοκιμασία. Με μισθό κάτω των 800 ευρώ καλούνται να βρουν διαμέρισμα με νοίκι πάνω από το μισό του μισθού τους. Η εικόνα των εκπαιδευτικών, που μένουν στα αυτοκίνητά τους ή σε αντίσκηνα και πλένονται σε σπίτια των μαθητών τους είναι εικόνες, που δεν είχαμε ούτε τη δεκαετία του 1960. Είναι εικόνες ντροπής!

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε μακροχρόνιο καθεστώς αδικίας, να μην έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ήδη η Κομισσιόν έστειλε «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση για τις διακρίσεις που υφίσταται το πιο ευαίσθητο τμήμα των εκπαιδευτικών! Παράλληλα, έχουμε συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων…

Τα προβλήματα, που έχει συσσωρεύσει ο Νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, διογκώνονται, και ο Υπουργός παρακολουθεί τις δικαστικές διαμάχες ως ανεύθυνος παρατηρητής.

Το επίδομα των φοιτητών, μετά το τεκμαρτό της ρύθμισης του Ν. 5073/23, αφορά πλέον έναν πολύ μικρότερο αριθμό, και οι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη στήριξη των παιδιών τους.

Η ηγεσία του Υπουργείου επιδίδεται σε επικοινωνιακή πολιτική.  Ακόμα, τα Κέντρα Μελέτης δεν έχουν κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και ίδρυσής τους!

Απαιτούμε από το Υπουργείο να αλλάξει την απαράδεκτη πολιτική της συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μόρφωση είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό!



Σχολιάστε εδώ