Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ή πρόκειται για αλλαγή δόγματος έναντι της Τουρκίας ή ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ένα φραστικό λάθος: Ποιο από τα δύο ισχύει; Χρειάζεται διευκρίνιση επειγόντως… (video)
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hellas Journal
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρενέβη στο άτυπο γεύμα εργασίας των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με τον Χακάν Φιντάν, και έκανε μία δήλωση που προβλημάτισε διπλωμάτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους, που παρακολουθούν με περισσή προσοχή κάθε κουβέντα του.
Και ο λόγος αυτής της στενής παρακολούθησης είναι η εκτόξευση κατηγοριών ότι η Ελλάδα δήθεν “μοιράζει” το Αιγαίο με τους Τούρκους και άλλες παρόμοιες κουβέντες που διακινεί η ελληνική εθνικιστική Δεξιά.
Ο κ. Γεραπετρίτης, λοιπόν, εικάζω ότι αντιδρώντας προφανώς σε αυτά τα παρανοϊκά που άκουγε να ισχυρίζεται για την Κύπρο ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας, με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός ανέπτυξε φιλικές σχέσεις, δήλωσε τα εξής, που ξεφεύγουν του γνωστού πλαισίου, που καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοοσελίδα του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, οι ελληντουρκικές σχέσεις καθορίζονται ως εξής:
Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα με στόχο την διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για τη διεξαγωγή διαλόγου είναι η αποχή από προκλητικές κινήσεις με διάρκεια και συνέπεια, καθώς και δέσμευση για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα.
Ενώπιον των ομολόγων του της Ε.Ε. και του περίεργου Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε θεμελιώδεις διαφορές. Πρέπει να διευκρινιστεί η δήλωση. Έχουμε αλλαγή θέσης, όπως υπονοεί η δήλωση του Έλληνα υπουργού ή ισχύει η θέση όπως παρουσιάζεται από την ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου.
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση (ΕΔΩ) για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά δεν …”έπιασε” το συγκεκριμένο θέμα, που επιμένω ότι είναι σοβαρό.
Διότι αν ισχύει η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη τότε έχουμε αλλαγή του ελληνικού δόγματος έναντι της Τουρκίας και του μοναδικού προβλήματος, που δέχεται για συζήτηση η Ελλάδα:
Της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως γνωστό, οι Τούρκοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η αναφορά στις θεμελιώδεις διαφορές περιλαμβάνεται σε γραπτή ενημέρωση ελληνικών διπλωματικών πηγών που έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που απαιτείται η διευκρίνηση.
Έχει σημασία επίσης, ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας υπουργός ένοιωσε την ανάγκη να τονίσει τα εξής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:
Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.
Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: From left to right: Georgios GERAPETRITIS, Minister for Foreign Affairs of Greece with Tanja FAJON Deputy Prime Minister and Minister for Foreign and European Affairs of Slovenia. Copyright: European Union
*Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal