Η Τουρκία άνοιξε λογαριασμούς στην Κάσο – Σύντομα η Άγκυρα  θα έχει ισχυρή υπεροπλία στη θάλασσα!

Η Τουρκία άνοιξε λογαριασμούς στην Κάσο – Σύντομα η Άγκυρα θα έχει ισχυρή υπεροπλία στη θάλασσα!

Eίδαμε μια ομάδα καθηγητών του Διεθνούς Δικαίου και ορισμένων σχολιαστών διεθνών θεμάτων να παρεμβαίνει με άρθρα της για το επεισόδιο στην Κάσο, όπου η Τουρκία παρεμπόδισε τις έρευνες ιταλικού σκάφους για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ εντός ελληνικής ΑΟΖ και περιοχής ελληνικής ευθύνης έκδοσης NAVTEX και τις επέτρεψε μόνο αφού το ιταλικό σκάφος γνωστοποίησε τις έρευνες και στην Τουρκία, ώστε να εκδοθεί και η σχετική τουρκική NAVTEX.

Η προσπάθεια ήταν μια διακριτική και με πολλά «αν» στήριξη στον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει δεχθεί και κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης και κυρίως για τον ισχυρισμό ότι όλα έγιναν καλώς στην Κάσο.

Σεβαστές οι προθέσεις των καθηγητών-συναδέλφων του υπουργού Εξωτερικών, που θα ήθελαν πολύ να ξαναβρεθούν στον πυρήνα της ομάδας που θα πραγματοποιεί τις διερευνητικές συνομιλίες, αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία άνοιξε λογαριασμούς στην Κάσο. Και θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβριο, εφόσον συνεχιστούν οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Και μπορεί οι εργασίες για καλώδια να είναι ελεύθερες στα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το θέμα μας. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο για ό,τι γίνεται, ακόμα και για τέτοιες δραστηριότητες, εντός της ελληνικής ΑΟΖ… Και αυτό δεν μπορεί να αποκρυφθεί, όσες δηλώσεις και συνεντεύξεις κι αν δοθούν και όσα άρθρα και αν γραφτούν.

Διαβάστε στο φύλλο της Κυριακής

Σύντομα η Άγκυρα θα έχει ισχυρή υπεροπλία στη θάλασσα

Θα μπορεί να μπει στον πειρασμό να επιβάλει τις διεκδικήσεις της και να φινλανδοποιήσει την Ελλάδα…

ΑΚΟΜΗ

Η Αθήνα είχε βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στο Κάιρο

Στις 4 Σεπτέμβριου αναμένεται να γίνει η επίσκεψη του αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι στην Άγκυρα τη στιγμή που η Αθήνα παρακολουθεί σαν υπνωτισμένη τις εξελίξεις…

Στη γεωπολιτική καταιγίδα από Βορρά και από Νότο η Τουρκία ενισχύεται, με την Αθήνα σε ρόλο παρατηρητή…

Γράφει ο Κωσταντίνος Τσάκαλος


Δικαιολογούν τον εφησυχασμό

Στα χαμηλά πέρασε η δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου με τουρκικές ΝΟΤΑΜs για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Μια πρακτική που προβάλλει τη διεκδίκηση της διχοτόμησης του Αιγαίου και τον εγκλωβισμό των ελληνικών νησιών σε ζώνες τουρκικής αρμοδιότητας και ευθύνης.

Εκδόθηκαν ελληνικές αντί-ΝΟΤΑΜs. Είναι όμως αρκετό αυτό; Και δικαιολογούν όλα αυτά τον εφησυχασμό που φαίνεται να υπάρχει στο Νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας;

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Αθήνα και Λευκωσία σε επιχείρηση κατευνασμού της Άγκυρας!


Σχολιάστε εδώ