Γ. Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία – Τι συνέβη στην Κάσο;
Tο πρωί της Παρασκευής ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο τόνισε μεταξύ άλλων πως “Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία και θα υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.
“Στο πλαίσιο του Κυπριακού, που για μένα και για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί αυτή τη στιγμή μείζονα προτεραιότητα, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάναμε μια συζήτηση. Νομίζω υπάρχει μια προφανής κατανόηση ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυπριακή πλευρά, με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και σύμπνοια, έχει μια πάρα πολύ δημιουργική στάση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα καθίσει να συζητήσει, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης που θα συνέχεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε τη στάση της τουρκικής πλευράς. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς συζήτηση και διάλογο, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτό το λόγο είμαστε απολύτως έτοιμοι.” σημείωσε.
Τι συνέβη στην Κάσο;
Όσο αφορά το ζήτημα “Κάσος” ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης επέφυγαν την υπερένταση μεταξύ των δύο χωρών.
“…θα ήθελα να σας πω τι θα συνέβαινε στο παρελθόν σε μια ανάλογη περίπτωση. Εδώ τι έχουμε; Έχουμε ένα ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου και οι Τούρκοι διεκδικούν, παρανόμως, με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εγείρουν αξιώσεις σε σχέση με δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο παρελθόν, αυτό που θα είχε οδηγήσει; Θα είχε οδηγήσει σε μία υπερένταση, σε μία κρίση και σε μία υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα συνέβαινε, για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Τώρα τι έχουμε; Τι συνέβη στην Κάσο; Και πραγματικά ενοχλούμαι πάρα πολύ, διότι ο καθένας μπορεί να κάνει μία αξιολόγηση…”
Αναλυτικά η συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο (30.08.2024)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καλή σας μέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική σας πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε ακριβώς μία μέρα μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό σας, με τον κ. Fidan. Καταρχήν να μας πείτε πώς πήγε η συνάντηση και διαβάζουμε ότι θέσατε αρκετά θέματα.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μια συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουμε με την τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να επεξεργαζόμαστε τα θέματα, να διαμορφώνουμε την ατζέντα για τα επόμενα βήματά μας, να προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε κρίσεις. Ήταν μια συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα. Ετέθησαν όλα τα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να τεθούν. Δηλαδή, ευρωτουρκικά, διότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε κληθεί στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα η βασική ατζέντα ήταν ευρωτουρκικά στις Βρυξέλλες, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, έθεσα τα ζητήματα, τα οποία έχουν ανακύψει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το θέμα της Κάσου, παραδείγματος χάριν;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ετέθη και το θέμα της Κάσου. Για το θέμα της Κάσου, αν θέλετε να σας πω δυο κουβέντες παραπάνω, με χαρά. Ετέθησαν και τα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αιχμή και έγινε και μια προετοιμασία για τη συνάντηση των δύο ηγετών που θα γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο τέλος Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο του Κυπριακού, που για μένα και για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί αυτή τη στιγμή μείζονα προτεραιότητα, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάναμε μια συζήτηση. Νομίζω υπάρχει μια προφανής κατανόηση ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυπριακή πλευρά, με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και σύμπνοια, έχει μια πάρα πολύ δημιουργική στάση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα καθίσει να συζητήσει, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης που θα συνέχεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε τη στάση της τουρκικής πλευράς. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς συζήτηση και διάλογο, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτό το λόγο είμαστε απολύτως έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε αρκετούς μήνες, όπου η κατάσταση στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία κινείται σε αυτό που λέμε ήρεμα νερά και υπάρχει ηρεμία. Βλέπετε ότι θα συνεχιστεί αυτή η ηρεμία, τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο; Γιατί κατά καιρούς είδαμε και κάποιες δηλώσεις από τον Erdogan.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πίσω από τα ήρεμα νερά, πολλοί αρθρογράφοι, αρκετά κομμάτια του Τύπου, υποστηρίζουν ότι κάτι έχουμε δώσει για να υπάρχει αυτή η ηρεμία.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πάντοτε θα υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίες, κ. Κούτρα, πίσω από οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια στάση, η οποία είναι εξαιρετικά συνεπής, αυστηρή και επαγγελματική. Το θέτω με κάθε ειλικρίνεια και ενώπιον του ελληνικού λαού. Η επιλογή, την οποία κάναμε όταν ανέλαβα, με την εντολή του Πρωθυπουργού, το Υπουργείου Εξωτερικών, είναι να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δούμε σταδιακά πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να μπούμε και σε πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν μία επί μακρόν ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή μας. Πράγματι, θέλω να σας πω ότι κάνοντας και μία αποτίμηση, 13 μήνες μετά την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών και την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών, εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση για το πώς έχουν πάει τα πράγματα. Θέλω απλώς να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να θυμηθούμε το μεταναστευτικό – το 2015, 2016 με 1,5 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες να περνούν το Αιγαίο. Θέλω να θυμηθούμε εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες συντελούνταν με κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο και βεβαίως να υπάρξουν πολεμικοί κίνδυνοι. Και βεβαίως, να θυμηθούμε το τι συνέβαινε σε σχέση με την πολιτική επιθετική ρητορική. Αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε, το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ελέγχεται. Υπάρχει ένας καλός συντονισμός …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας δεν έχει αλλάξει.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω σε αυτό. Κάθε μέρα υπάρχει ένας συντονισμός, έτσι ώστε οι διακινητές να μπορούν να συλλαμβάνονται. Και πράγματι, από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μια πολύ μεγάλη ενεργοποίηση. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υφίστανται κατά βάση, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Υπάρχει μια σημαντική, καλή κατανόηση που μας επιτρέπει να αποσυμπιέζουμε κρίσεις.
Δύο θέματα, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο. Στο μικρότερο θέμα αναφερθήκατε στο ζήτημα της Κάσου και της έρευνας, η οποία γίνεται εκεί. Και πάλι θα ήθελα να σας πω τι θα συνέβαινε στο παρελθόν σε μια ανάλογη περίπτωση. Εδώ τι έχουμε; Έχουμε ένα ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου και οι Τούρκοι διεκδικούν, παρανόμως, με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εγείρουν αξιώσεις σε σχέση με δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο παρελθόν, αυτό που θα είχε οδηγήσει; Θα είχε οδηγήσει σε μία υπερένταση, σε μία κρίση και σε μία υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα συνέβαινε, για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Τώρα τι έχουμε; Τι συνέβη στην Κάσο; Και πραγματικά ενοχλούμαι πάρα πολύ, διότι ο καθένας μπορεί να κάνει μία αξιολόγηση…
Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και θα με ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Θέλω να πω το εξής. Αυτή τη στιγμή, ενοχλούμαι πάρα πολύ από το γεγονός ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων. Ο καθένας μπορεί να έχει μία προσωπική άποψη για το αν είναι καλή ή κακή η συζήτηση, η οποία γίνεται με την Τουρκία στο πλαίσιο της διατήρησης ενός σχετικά ήπιου κλίματος. Όμως, δεν μπορεί να στρεβλώνουμε τα πραγματικά γεγονότα. Εδώ, ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα στο ζήτημα της Κάσου; Πρώτον, δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε και οποιαδήποτε ένταση, η οποία θα προκαλούσε την κρίση αυτή. Πράγματι, όπως κινούνται ελληνικά πολεμικά πλοία, κινούνται και τουρκικά. Δεν υπήρξε όμως σε καμία περίπτωση κίνδυνος να υπάρχει κρίση. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, ολοκληρώθηκε η έρευνα. Η έρευνα, η οποία προβλεπόταν από το ερευνητικό πλοίο. Το ερευνητικό πλοίο έκανε 100% το σύνολο της έρευνας, το οποίο προβλεπόταν με βάση τον προγραμματισμό του. Την ολοκλήρωσε την έρευνα, επέστρεψε. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό έργο, το οποίο γίνεται και για το οποίο έχουμε τα εξής δύο δεδομένα:
Πρώτον, δεν προέκυψε καμία κρίση. Δεν υπήρξε, δεύτερον, καμία αναγνώριση οποιουδήποτε δικαιώματος ή αξίωσης της τουρκικής πλευράς και τρίτον και πιο σημαντικό, το ωφέλιμο αποτέλεσμα: η έρευνα συντελέστηκε απολύτως. Άρα, όλα όσα ακούγονται σε σχέση με τις παραχωρήσεις, τις υπαναχωρήσεις, το ότι επέστρεψε το πλοίο χωρίς έρευνα, με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ανυπόστατα και ψευδή. Και δυστυχώς, υπάρχει μία προσπάθεια, η οποία γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει μία πολιτική εκμετάλλευση των πραγμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιον;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι προφανές. Υπάρχει μία μερίδα του Τύπου, η οποία θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς σε μία κατάσταση πολεμικής έντασης με την Τουρκία. Το σέβομαι, αλλά η εντολή που έχουμε λάβει είναι να διασφαλίσουμε για την παρούσα και για τις επόμενες γενιές ηρεμία και ευημερία για την πατρίδα μας. Δεν είναι να είμαστε με το όπλο παρά πόδα.
Καμία απολύτως υπαναχώρηση. Θα το πω και θα το λέω διαρκώς. Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε συζήτηση και από την άλλη πλευρά, τα κυριαρχικά δικαιώματα θα τα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήστε για τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να πάμε μετά στην κα Δούρου, η οποία είναι τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και σας έβγαλε μια ανακοίνωση και θα τη συζητήσουμε αμέσως. Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας ισχύει όμως για τους Τούρκους δεν έχει αλλάξει κάτι.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μια παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο αξίωση, την οποία προβάλλει η Τουρκία. Είναι μια βασική θέση, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία πολλά χρόνια εκ μέρους της γείτονος και έχει να κάνει με την αντίληψή της για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη βασική της θέση από τη μία ημέρα στην άλλη. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς να πιστεύουμε ότι επειδή καθίσαμε στο τραπέζι, οι βασικές υποκείμενες θέσεις της Τουρκίας θα πάψουν να υφίστανται. Το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε αφενός, να πορευόμαστε σε σχέση με τα θετικά, τα οποία μπορούμε να κάνουμε και αφετέρου, να μην υπαναχωρούμε σε οτιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο να πάμε από το 0 στο 100. Μπορούμε βήμα-βήμα να προχωρούμε, έτσι ώστε να αναδείξουμε τις παράνομες αυτές αξιώσεις και όταν έρθει η στιγμή να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε επί τη βάσει και μόνο του διεθνούς δικαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Δούρου χαρακτηρίζει την τοποθέτησή σας χθες με τον κ. Fidan καταφανώς ανεπαρκή και κατώτερη των περιστάσεων. Μιλάει για κρίσιμο έλλειμμα, το οποίο αποτυπώνει τους κινδύνους της σημερινής στρατηγικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι η κα Δούρου θα είχε ετοιμάσει την ανακοίνωση πριν από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Fidan, διότι απλά δεν αναφέρεται σε τίποτε από εκείνα τα οποία ειπώθηκαν πρώτον, και δεύτερον η κα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας λέει τι θα έκαναν οι ίδιοι. Υπάρχει μια βασική τοποθέτηση. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης πάντοτε υπάρχει μια υπερένταση σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Εδώ όμως, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα μου επιτρέψετε να αναδείξω την εγγενή αντίφαση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από τη μία πλευρά, διατείνεται ότι είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου και από την άλλη πλευρά, έρχεται και λέει να μη συζητάμε. Ορίστε. Διαβάστε την ανακοίνωση και πείτε μου αν υπάρχει πρώτον, έστω και ένα σημείο το οποίο να αναφέρεται συγκεκριμένα πού ήταν η παραχώρηση, η οποία έγινε στη συνάντηση αυτή, και δεύτερον αν έχει έστω και ένα, έστω και ένα σας λέω, δημιουργικό ζήτημα, τι θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε.
Εγώ σας λέω λοιπόν τα εξής απλά: ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία απολύτως πολιτική σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα. Διατείνεται ότι είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς να προβάλλει κανένα απολύτως σχέδιο πώς θα γίνει αυτό. Αντιθέτως, εμείς με σοβαρότητα, με ευθύνη, με εθνική ευθύνη και με μία υποχρέωση, που και εγώ την αισθάνομαι προσωπικά απέναντι και στις επόμενες γενιές – εγώ δεν θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα είμαστε πάντοτε σε μια κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Βεβαίως, ενισχύουμε την εθνική άμυνα, διότι πρέπει και διότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει όμως, να δουλεύουμε για τον πόλεμο. Οφείλουμε να δουλεύουμε για την ειρήνη και για την ευημερία και αυτό θα πράξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας έρθει επιτέλους να μας πει τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στην εξουσία. Και εν πάση περιπτώσει, να πω και αυτό, είναι νωπή η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η διακυβέρνηση του 2015-2019 τι ακριβώς παρήγαγε σε σχέση με την πρόσθετη αξία για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Εγώ αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω τα απτά αποτελέσματα. Μηδέν παραβιάσεις. Μηδέν ουσιαστικά μετανάστευση, πολύ λιγότερη μετανάστευση. Το ενάμισι εκατομμύριο που πέρασε το Αιγαίο, το 2015-16 το θυμόμαστε; Θυμόμαστε τις εκατοντάδες ημερήσιες παραβιάσεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι έχετε αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και από το εσωτερικό σας, από τη Νέα Δημοκρατία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να έχει, θεωρείτε, άλλη γραμμή;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Τη γραμμή τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και συλλογικά το υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα με σύνεση και επαγγελματισμό προχωράει σε συζήτηση με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα-βήμα. Φροντίζουμε έτσι ώστε το πρώτο βήμα να είναι να πάμε σε ήρεμα νερά. Εάν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα μπούμε και στα πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη. Νομίζω ότι συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ αυτής της θέσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, κι επειδή υπήρξαν αιχμές και από την αντιπολίτευση αλλά και από την εσωτερική αντιπολίτευση, όπως είπε και ο Χρήστος, αναφερόμαστε στο θέμα των Σκοπίων και στο θέμα της Αλβανίας, στις σχέσεις μας με τις δύο χώρες. Η συμφωνία σε ό,τι αφορά στα Σκόπια και οι σχέσεις μας με την Αλβανία.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία τα πράγματα είναι σαφή. Συστηματικά, από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης στη γείτονα χώρα και της πολιτειακής ηγεσίας, της προέδρου, υπάρχει μια συστηματική παραβίαση του πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών, καλώς ή κακώς, είναι ένα διεθνές κείμενο, το οποίο αυτή τη στιγμή υπερισχύει κάθε διάταξης νόμου, δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Το κείμενο, το γράμμα της συμφωνίας είναι πάρα πολύ ρητό. Αναφέρεται σε χρήση έναντι πάντων του ονόματος Βόρεια Μακεδονία. Άρα, αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καθεστώς παράβασης της συμφωνίας των Πρεσπών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σας διαβεβαιώ ότι αντιδρούμε όπως πρέπει να αντιδρούμε. Και η αντίδραση αυτή έχει να κάνει πρώτον, με το ότι ενημερώνονται όλες οι χώρες διμερώς και όλα τα διεθνή φόρα αυτή τη στιγμή, γίνονται απολύτως οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνονται. Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, υπάρχουν κατά το διεθνές δίκαιο οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες για να υποχρεώσουμε σε συμμόρφωση τη Βόρεια Μακεδονία. Εκείνο όμως, το οποίο θέλω να πω είναι ότι εμείς είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως, δεν πρόκειται να ανεχθούμε με κανένα τρόπο αυτού του τύπου την επιλεκτική συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι ένα πακέτο, είτε το δέχεσαι συνολικά είτε το απορρίπτεις συνολικά. Το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική Αλβανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ, να είστε καλά.
- Ήπια προσαρμογή – Του Ν. Γ. Χαριτάκη
- Παναθηναϊκός – Athens Kallithea | Live streaming – Πρωτάθλημα Stoiximan Super League – Τι λέει η ιστορία
- Μ. Κρανίδης στο “Π”: Η αβεβαιότητα οδηγεί σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος το 2025
- Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Tο 2025, προτεραιότητα να μπει τέλος στις στρεβλές κυβερνητικές πολιτικές και στους νόμους που συντηρούν την κοινωνική και ενδοοικογενειακή βία
- Στ. Παραστατίδης στο “Π”: Απαιτείται αλλαγή πορείας
- ΑΙΧΜΕΣ: Δεν θα ανανεώσουν συμβόλαια ομάδων διαμηνύουν Cosmote TV και Nova
- Δύο νέα μέλη στο ΔΣ της ΕΡΤ-Ποια είναι τα πρόσωπα που το απαρτίζουν
- Από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύθηκε ο Γιάννης Σπανολιός για τη δημιουργία του “Ολοι Μαζί Μπορούμε”
- Ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025 το Mega News
- Συνεχίζει ο Α. Τόλιος στην ΕΡΑ