Χαρακόπουλος σε Σκυλακάκη & Τσιάρα: Αδυναμία ΤΟΕΒ να πληρώσουν υπερβάσεις της επιδότησης στο ρεύμα

Χαρακόπουλος σε Σκυλακάκη & Τσιάρα: Αδυναμία ΤΟΕΒ να πληρώσουν υπερβάσεις της επιδότησης στο ρεύμα

«Η κυβέρνηση ορθώς επιδότησε την τιμή του ρεύματος που χρησιμοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή, ειδικά στη Θεσσαλία όπου αντλούνται υπόγεια ύδατα για την άρδευση των καλλιεργειών. Ωστόσο, οι εκτεταμένες καταστροφές από τον Daniel σε καλλιέργειες και υποδομές, έφεραν σε δυσχερή οικονομική θέση αγρότες και ΤΟΕΒ, και περιέπλεξαν ζητήματα που αφορούν την κρατική επιδότηση για το ρεύμα στις γεωτρήσεις. Δεδομένης αυτής την δύσκολης κατάστασης, η πολιτεία θα πρέπει να εξετάζει με τη δέουσα προσοχή τα πρακτικά προβλήματα που ενσκήπτουν, όπως στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Ταουσάνης, το οποίο ζητά να διευκολυνθεί για τις χρεώσεις που υφίσταται από την ΔΕΗ λόγω της υπέρβασης της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα των γεωτρήσεών του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή με την οποία συνηγορεί σε σχετικό αίτημα του ΤΟΕΒ Ταουσάνης, για να διευθετηθεί το πρόσθετο οικονομικό βάρος που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός εξαιτίας των χρεώσεων που του αποδίδει η ΔΕΗ με λογαριασμούς στα τέλη του 2023, διότι έλαβε κρατική επιδότηση μεγαλύτερη από το όριο για το ρεύμα που χρησιμοποίησε για τη λειτουργία των γεωτρήσεων που διαχειρίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Ο εν λόγω ΤΟΕΒ με επιστολή του θέτει το πρακτικό πρόβλημα της οικονομικής επιβάρυνσης του Οργανισμού με τις χρεώσεις της ΔΕΗ για το ποσό της κρατικής επιδότησης που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, τις οποίες δέχθηκε σε λογαριασμούς του ως οφειλή, η οποία γνωστοποιήθηκε σε χρόνο που ο οικονομικός απολογισμός και οι τελικές χρεώσεις για τους αρδευτές για το 2023 είχαν περατωθεί, ενώ επιπρόσθετα είχε καταρτιστεί και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το επόμενο έτος. Επιπλέον, επισημαίνονται τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα λόγω των καταστροφών από τον Daniel, αλλά και η δυσχερής θέση του Οργανισμού στο να ζητήσει σε ύστερο χρόνο από τους αρδευτές του να καλύψουν ποσά προηγούμενων ετών, τη στιγμή που και οι τελευταίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του αιτήματος του ΤΟΕΒ Ταουσάνης και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.



Σχολιάστε εδώ