Δύσκολος χειμώνας περιμένει το λεκανοπέδιο

Δύσκολος χειμώνας περιμένει το λεκανοπέδιο

–Η φωτιά στον Μαραθώνα θα έχει επιπτώσεις παντού και σε συνδυασμό με την πανώλη των προβάτων θα εκτινάξει τις τιμές σε μια σειρά βασικών προϊόντων

Μαύρο χειμώνα θα περάσουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Για να είναι… α­σορτί με τα καμένα. Δεν έ­φτανε η πανώλη των προβάτων, λόγω της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να… τσιμπάνε οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, ήρθε και η φωτιά, που κατέστρεψε τα μποστάνια του Μαραθώνα, και έδεσε το γλυκό.


Θα γεμίσει η αγορά βοδινό κρέας Ισπανίας και χοιρινό Ολλανδίας και δεν θα ξέρουμε τι τρώμε!

Η Αττική από την αρχαιότητα ήταν ευλογημένος τόπος. Είχε το καλύτερο κλίμα στην υφήλιο και τις πλέον ποιοτικές παραγωγές. Ό,τι έβγαζε ήταν το πρώτο με διαφορά. Το καλύτερο κρασί, το καλύτερο μέλι –από τον Υμηττό–, τα καλύτερα μάρμαρα, χρυσό από το Λαύριο, τα πάντα. Σύγχρονοι φιλόσοφοι, μάλιστα, λένε ότι εξαιτίας του εξαιρετικού της κλίματος γέννησε τέτοια μυα­λά, τέτοια τεράστια αναστήματα, που θεμελίωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό και τις επιστήμες.

Αυτόν, λοιπόν, τον απίθανο τόπο εμείς οι Νεοέλληνες βαλθήκαμε να τον… εξαφανίσουμε. Και όχι μόνο εμείς αλλά και οι πριν από μας. Δεν ξέρουμε όμως ότι έτσι πριονίζουμε το κλαδί που μας κρατάει και, όταν το κόψουμε, οι πρώτοι που θα μείνουμε στο κενό θα είμαστε εμείς…

Κάναμε αυτήν την αναδρομή, αυτόν τον πρόλογο για να τονίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για πολλές παραμέτρους της ζωής μας η φωτιά που έκανε στάχτη 100.000 και πλέον στρέμματα σε Μαραθώνα, Βαρνάβα, Γραμματικό, Πεντέλη, Χαλάνδρι. Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις οποίες θα ζήσουμε τον χειμώνα, με πλημμύρες και ριπές ανεξέλεγκτων ανέμων, που θα αλλάξουν το οικοσύστημα και θα τα ανατρέψουν όλα, σε σημείο που σε μερικά χρόνια θα ζούμε σε άλλες συνθήκες, οι άμεσες επιπτώσεις, εκείνες που θα μας… τσουρουφλίσουν τις επόμενες μέρες, θα είναι οικονομικές.

Από τη μία η φωτιά κι από την άλλη η πανώλη δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα… ξεσπάσει στην τσέπη μας.

Στον Βαρνάβα και στον Μαραθώνα ήταν τα θερμοκήπια και τα μποστάνια, που λειτουργούσαν ως ανάχωμα στις αυξήσεις κηπευτικών και λαχανικών, επειδή τα προϊόντα τους δεν είχαν μεταφορικό κόστος και διατηρούσαν χαμηλά τις τιμές, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν και σε όσα έρχονταν από πιο μακριά να αποτελούν… απαγορευμένο καρπό για τον πολύ κόσμο. Διατηρούσαν, δηλαδή, έναν εξορθολογισμό στις τιμές και δεν τις άφηναν να… ξεφύγουν.

Τώρα αυτό το ανάχωμα δεν θα υπάρχει. Ο εξορθολογισμός θα πάει… περίπατο και οι τιμές θα ανέβουν. Ακόμα και ο… μαϊντανός θα γίνει είδος πολυτελείας.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις επιπτώσεις από την πανώλη των προβάτων, που θα… στείλει στα ύψη τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, αντιλαμβανόμαστε τι χειμώνας μας περιμένει. Η φέτα, το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, οι γραβιέρες, τα κεφαλοτύρια κ.λπ. θα είναι απλησίαστα.

Θα υπάρχουν βέβαια και πιο προσιτά, αλλά θα είναι από γάλα αγελάδας. Το αυθεντικό, αυτό που, για να είναι σωστό, γευστικό και πρωτότυπο, απαιτεί αιγοπρόβειο γάλα, δεν θα υπάρχει. Γιατί δεν υπάρχουν αιγοπρόβατα. Και φυσικά δεν θα υπάρχουν αμνοερίφια για σφαγή, δεν θα έχουμε κρέας από πρόβατο ή κατσίκι.

Όσα υπάρχουν θα είναι εισαγωγής και αμφιβόλου ποιότητας. Θα γεμίσει η αγορά βοδινό κρέας Ισπανίας και χοιρινό Ολλανδίας και δεν θα ξέρουμε τι τρώμε. Υποβάθμιση παντού. Θα ανέβουν οι τιμές και θα πέσει η ποιότητα. Αυτήν τη φωτιά θα την πληρώσει ακριβά το λεκανοπέδιο. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ