Αθήνα και Λευκωσία σε επιχείρηση κατευνασμού της Άγκυρας!
–Η ευρωπαϊκή πρόσκληση στον Φιντάν, οι κινήσεις περικύκλωσης της Ελλάδας και τα φοβικά σύνδρομα στην Κάσο
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Πιστό στη λογική του κατευνασμού της Τουρκίας, ενώ συνεχίζει τις διακοπές του, είναι το υπουργείο Εξωτερικών, με την Ελλάδα να είναι διαρκώς απούσα από τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή.
H Αθήνα καθημερινά βάζει κάτω από το χαλί τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, προκειμένου να μη… διαταραχθεί το κλίμα εν όψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με τρόπο που η Τουρκία εμπεδώνει έτσι τις διεκδικήσεις της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Λευκωσία, με παρότρυνση της Αθήνας και των Βρυξελλών, έσπευσε να αποδεχθεί τη συμμετοχή του τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια κίνηση πρωτοφανή, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κατέχοντας μάλιστα στρατιωτικά το 37% των εδαφών της.
Εδώ και μήνες ασκείται πίεση προς τη Λευκωσία, προκειμένου να μην επιμείνει στον αποκλεισμό τούρκων αξιωματούχων από τα ευρωπαϊκά όργανα και τις θεσμικές συνεργασίες, κάτι που προβλέπεται όμως και από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τις Συνόδους Κορυφής για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση, προσβάλλοντας τη στοιχειώδη λογική, έκανε λόγο για «κίνηση καλής θέλησης», εάν βεβαίως είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχουν κινήσεις καλής θέλησης προς μια κατοχική δύναμη, η οποία μάλιστα τορπιλίζει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με μαξιμαλιστικές διχοτομικές απαιτήσεις.
Όμως και η Αθήνα ήθελε να δείξει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η προσέγγιση αποδίδει και σε άλλα μέτωπα και ότι έτσι σπάει και η απομόνωση της Τουρκίας από την ΕΕ.
Η Τουρκία, βέβαια, σε κρίσιμες επιλογές είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την ΕΕ, αλλά με την κίνησή της η Λευκωσία έρχεται, και αυτή, να ξεπλύνει τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα βρει την ευκαιρία (εφόσον καταδεχθεί να συμμετάσχει) να προβάλει τις θέσεις της χώρας του, να… πουλήσει τη μοναδικότητα και την ισχύ της Τουρκίας και το πόσο κρίσιμη είναι για την ΕΕ.
Έχει προηγηθεί το ξέπλυμα της Τουρκίας από την Αθήνα, καθώς πλέον κοντεύει να ξεχαστεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται ευθέως από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί πλήρως την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όσον αφορά το επεισόδιο της Κάσου, σε ανώτατο επίπεδο, διά του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα και στις Βρυξέλλες, καθώς υποστήριξε ότι δεν αμφισβητήθηκαν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δημιουργώντας έτσι μια νομιμοφανή κανονικότητα στις τουρκικές διεκδικήσεις.
Η Τουρκία, με μια σειρά ΝΟΤΑΜs, απέκλεισε μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αμφισβητώντας ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.
Δεν είναι τυχαίο που την περασμένη Κυριακή εκδόθηκε ελληνική NAVTEX για νέες έρευνες για τοποθέτηση καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume», όμως αυτήν τη φορά οι έρευνες περιορίστηκαν σε μια μικρή γραμμή, η οποία βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ώστε να μην… ενοχληθεί η Τουρκία και βρει την αφορμή για νέα επίδειξη δύναμης, όπως έγινε πριν από μερικές εβδομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι παρούσα και καιροφυλακτεί, έστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή, το οποίο παρακολουθούσε από απόσταση 25 ν.μ. το ιταλικό ερευνητικό, ώστε να γνωρίζουν όλοι τις προθέσεις της.
Το τουρκικό πλοίο περιπολούσε εντός της ελληνικής ΑΟΖ και αποχώρησε μόνο όταν το ιταλικό σκάφος πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς την Κρήτη. Το μήνυμα της Τουρκίας είναι σαφές:
Αν επιχειρηθεί έρευνα του ιταλικού πλοίου εκτός των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ., και μάλιστα σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, θα απαντήσει και πάλι με συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων!
Βεβαίως, σύντομα το ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση που το ιταλικό ερευνητικό θα πρέπει να κινηθεί και εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, νότια και νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, σε περιοχές που επικαλύπτουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προκειμένου να υλοποιήσει την αποστολή του.
Εάν τα πράγματα είναι όπως διαβεβαίωνε ο κ. Γεραπετρίτης, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και η Τουρκία δεν θα αντιδράσει… Αυτό όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Η Τουρκία είτε θα εμποδίσει τις έρευνες είτε θα απαιτήσει επανάληψη της πρακτικής που καθιερώθηκε επί Γιώργου Γεραπετρίτη, με το ερευνητικό πλοίο να ζητά έκδοση NAVTEX για τις εργασίες του και από τις Τουρκικές Αρχές, και θα εμφανιστεί ως συνδιαχειρίστρια με την Ελλάδα περιοχών που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ και στην περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX.
Καθώς πλέον αναδεικνύεται και πάλι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», δηλαδή το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Αθήνα βρίσκεται σε μακαριότητα, ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Λιβύη.
Τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφθηκε ένα ακόμη μνημόνιο που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Ντμπεϊμπά, με το οποίο ουσιαστικά παραχωρούνται έκτακτα και ειδικά προνόμια στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Λιβύη, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε προτεκτοράτο της Άγκυρας.
Η Τουρκία για μία ακόμη φορά εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση της Τρίπολης και σπεύδει προς βοήθεια ζητώντας ανταλλάγματα, τα οποία μεγαλώνουν και βαθαίνουν την τουρκική παρουσία στη χώρα αλλά και την επιρροή της.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης βάλλεται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο Τομπρούκ, ζητά την παραίτησή της και στηρίζει την άλλη κυβέρνηση, η οποία έχει σχηματιστεί στην Ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη, καθώς ο στρατηγός Χάφταρ κινεί τις δυνάμεις του με τρόπο που ανησυχεί την κυβέρνηση της Τρίπολης για νέα απόπειρα βίαιης ανατροπής της και έτσι προσφεύγει και πάλι στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν.
Και δεν είναι τυχαίο το ότι η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει αναβαθμίσει και το οπλοστάσιο των δυνάμεών της στη Λιβύη!
Η Αθήνα παρακολουθεί από μακριά, ως αδιάφορος παρατηρητής, τις εξελίξεις, τη στιγμή που πλέον δεν έχει κανένα έρεισμα και κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με τη Λιβύη, ούτε καν με τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου και της Ανατολικής Λιβύης, που είχαν υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.
Και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυτό που προβλέπει την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη λιβυκή ΑΟΖ, ακόμη και νότια της Κρήτης, από την τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.
Όσο η Αθήνα σιωπά και θάβει κάτω από το χαλί τις τουρκικές διεκδικήσεις τόσο η Τουρκία κάνει βήματα προς τα εμπρός…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ