Τσουνάμι αυξήσεων – Εφιάλτης η ακρίβεια για τους πολίτες

Τσουνάμι αυξήσεων – Εφιάλτης η ακρίβεια για τους πολίτες

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

–Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης θα βρεθούν οι έλληνες καταναλωτές από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα μηνύματα που φτάνουν από την αγορά προδιαγράφουν ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμη δυσκολότερο χειμώνα.

Δεδομένου ότι από τις αρχές του 2024 υπήρξαν αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, ενώ η αισχροκέρδεια συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, η καθημερινότητα για εκατομμύρια πολίτες θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής και ο αγώνας για την επιβίωση ακόμη πιο επαχθής.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων υπουργών, υπόσχεται μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας και ευαγγελίζεται μειώσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα είναι πιο… απροσπέλαστα, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ο καφές, τα γαλακτοκομικά, οι χυμοί κ.ά.

Ταυτόχρονα, αναμένονται αυξήσεις τιμών σε αγαθά που επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές, και όχι μόνο, συνθήκες (λειψυδρία, πυρκαγιές, πανώλη κ.ά.), όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα κρέατα. Σε μεγάλο βαθμό, οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις τιμές στον χώρο της εστίασης, ειδικά για είδη όπως ο καφές, οι χυμοί, τα τυροκομικά κ.ά.

Η εκτίμηση είναι ότι η τιμή του καφέ σε καφετέριες, μπαρ κ.λπ. θα αυξηθεί κατά 15% – 20%. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε αυξήσεις της τάξης του 20% σε μπίρες, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά κ.ά.

Μέσα στον ερχόμενο μήνα, μια μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν παιδιά σε σχολικές ηλικίες θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο κύμα ακρίβειας και θα αφορά τα σχολικά είδη.

Κάθε χρόνο, για χιλιάδες οικογένειες, η προμήθεια των σχολικών (τσάντες, τετράδια κ.ά.) συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος, δυσβάστακτο σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στα σχολικά είδη θα είναι τάξης του 20% με 22%, γεγονός που θα ανεβάσει κι άλλο την οικονομική επιβάρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα. Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, ανέφερε ότι δεν είναι δικαιολογημένη οποιαδήποτε αύξηση στα σχολικά είδη, ωστόσο δεν διαπιστώνεται η παραμικρή διάθεση παρέμβασης στην αγορά.

Και αυτά ίσως είναι μόνο η αρχή του… δράματος, καθώς σε περίπτωση που κλιμακωθεί και επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεαστούν οι τιμές σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και βασικών αγαθών. Πέρα από τις αυξήσεις στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.), λόγω αύξησης του κόστους μεταφοράς θα ανέβουν κατακόρυφα οι τιμές των προϊόντων που έρχονται από την Ασία.

Γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών, που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αν όχι με οργή, τις… νεότερες διακηρύξεις της κυβέρνησης για πακέτο μέτρων που θα αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έ­ρευνα που έγινε πρόσφατα έξι στους δέκα πολίτες θα ήθελαν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα… λόγω της ακρίβειας! Κάτι που αποκαλύπτει την απόγνωσή τους για την κατάσταση που βιώνουν σε καθημερινή βάση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ