Χωρίς φρένο για το θερμότερο καλοκαίρι  όλων των εποχών! Ρεκόρ διαρκείας καύσωνα στην Αθήνα!

Χωρίς φρένο για το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών! Ρεκόρ διαρκείας καύσωνα στην Αθήνα!

• 8 στις 10 μέρες του 2024 στην Ελλάδα ήταν πιο ζεστές από τον μέσο όρο

Η επιστημονική ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Α­θηνών ανέλυσε μέρα με την ημέρα τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από την αρ­χή του 2024 και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Το ίδιο και το ότι τον Ιούλιο στην Αθήνα είχαμε τον μεγαλύτερης διάρκειας καταγεγραμμένο καύσωνα.

 57 πιο ζεστές μέρες σε δύο μήνες!

Οι 173 από τις 213 μέρες του 2024 (μέχρι τις 31/7), δηλαδή το 80%, καταγράφουν θετικές αποκλίσεις από τη μέση τιμή της περιόδου 1991 – 2020. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τονίζει: «Αυτό το καλοκαίρι, από τις 61 μέρες του Ιουνίου και του Ιουλίου (οι καταγραφές του Αυγούστου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου) οι 57 είχαν θετικές αποκλίσεις. Ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι από τους θερμότερους.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο δεκαήμερο, αλ­λά εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι μάλλον το θερμότερο καλοκαίρι που θα καταγράψουμε».

Επίσης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Kosmos, το ηλεκτρονικό περιοδικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο επιμελήθηκαν η διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δήμητρα Φουντά και ο Γιώργος Καταβούτας (ΙΕΠΒΑ / ΕΑΑ), φέτος είχαμε ρεκόρ διάρκειας καύσωνα στην Αθήνα, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος από το 1860 στην πρωτεύουσα ως προς τις νυχτερινές θερμοκρασίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ