Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στη γεωπολιτική κυριαρχούν τα συμφέροντα

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στη γεωπολιτική κυριαρχούν τα συμφέροντα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Πέρασε μάλλον στα ψιλά η πρόθεση του ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την έκβαση του πολέμου και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τους όρους τερματισμού της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που η Ουκρανία έχει σαφή υπεροχή στο πεδίο των εντυπώσεων με την επέλαση στο Κουρσκ.

Αν και ο Ζελένσκι χαρακτήρισε περίπλοκο το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είπε ότι «δεν μπορεί να επιλυθεί από έναν Πρόεδρο, χωρίς τον ουκρανικό λαό». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης ότι όλος ο κόσμος και ο ίδιος επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία.

Τον Ιούλιο του 2024, το Ινστιτούτο Κοινωνιολογικών Ερευνών του Κιέβου δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνει ότι το μερίδιο των ουκρανών πολιτών που είναι πρόθυμο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2024. Συγκεκριμένα, πριν από τον Μάιο του 2023, περίπου το 9% με 10% των ερωτηθέντων ήταν έτοιμο για εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ τον Μάιο του 2024 το ποσοστό έφτασε στο 32%.

Εκεί που δεν υπήρχε η παραμικρή όχληση για τον Ζελένσκι, στο εσωτερικό της χώρας σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται διάφοροι πολιτικοί με άλλες απόψεις. Ο επικεφαλής του κινήματος «Άλλη Ουκρανία» Βίκτορ Μεντβεντσούκ πιστεύει ότι ο ουκρανός Πρόεδρος στέλνει τέτοια σήματα γιατί τον αναγκάζουν να το κάνει οι «δυτικοί αφέντες» του, με τις απόψεις του να βρίσκουν υπερασπιστές.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Ζελένσκι, βλέποντας πιθανές εξελίξεις μετά τις αμερικανικές εκλογές με τον νέο Πρόεδρο, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Φαίνεται ότι έχασε εντελώς την ευκαιρία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την άνοιξη του 2022, όταν η Ουκρανία αποχώρησε από τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια αγνόησε τις προτάσεις του ρώσου Προέδρου.

Σύμφωνα με τον Μεντβεντσούκ, στην εξωτερική πολιτική ο Ζελένκσι εφαρμόζει την παλιά του στρατηγική. «Υπάκουα συμφωνεί με τα πάντα, αλλά δεν κάνει τίποτα. Ο Ζελένσκι είναι εμπόδιο για την ειρήνη», ανέφερε ο Μεντβεντσούκ. Αυτοί που παρατηρούν τα σημεία βλέπουν για πρώτη φορά την αγωνία του ουκρανού Προέδρου να νομιμοποιήσει τη συνθηκολόγηση μέσω ενός δημοψηφίσματος στο εσωτερικό της χώρας. Βλέπουν επίσης ότι αρχίζουν και εμφανίζονται διαφορετικές πολιτικές φωνές στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Με δεδομένη τη ρωσική προπαγάνδα και τις παρεμβάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα για τον Ζελένσκι δυσκολεύουν. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με άλλη εξωτερική πολιτική από τις ΗΠΑ, με τον νέο Πρόεδρο, από τον Ιανουάριο το μέλλον του θα δυσκολέψει.

Ο ουκρανός Πρόεδρος φάνηκε μάλλον αφελής σε κρίσιμες στιγμές. Νόμιζε ότι θα έχει για πάντα την υποστήριξη της Δύσης. Δυστυχώς, όμως, αυτής της κατηγορίας οι πολιτικοί είναι… αναλώσιμοι για τους μεγάλους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ