Το «καλάθι του νοικοκυριού» και το… καλάθι της ΔΕΘ
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εν όψει και των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενός γεγονότος με αναμφισβήτητη πολιτική και οικονομική σημασία για τον τόπο, ακούμε στις ειδήσεις και διαβάζουμε στις εφημερίδες για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι οποίες θα αποτελούν την πυξίδα για την πορεία του κυβερνητικού έργου, ιδίως για τις παροχές του χειμώνα και της επόμενης χρονιάς.
Φέτος, μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός θα γεμίσει το… καλάθι των εξαγγελιών που θα κάνει στη ΔΕΘ με υποσχέσεις για μέτρα που θα ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από τη λαίλαπα της ακρίβειας.
Εδώ οι λύσεις είναι δεδομένες αλλά ανέφικτες. Από τη μια, καταργείς τον ΦΠΑ στα καύσιμα και απαιτείς αντίστοιχη μείωση στα έξοδα μεταφοράς και στα μεταφερόμενα είδη και προϊόντα και, από την άλλη, αυξάνεις κατά το ίδιο ποσοστό μισθούς και συντάξεις. Έτσι, ο μέσος καταναλωτής θα έβλεπε αμέσως αύξηση του εισοδήματός του κατά 48%. Και θα έκανε… πάρτι. Αλλά και ο κάθε κυβερνήτης θα μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι κάτι έκανε. Ότι έδωσε μια μαχαιριά και σκότωσε το τέρας της ακρίβειας. Αυτά, όμως, δεν γίνονται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, γιατί από εκεί έχει το κράτος τους μόνους σίγουρους πόρους του. Για τις αυξήσεις, είπαμε. Μέχρι 15 ευρώ τον μήνα στις χαμηλές συντάξεις και γύρω στα 200 ευρώ τον χρόνο στους μισθούς.
Δηλαδή, τίποτα. Από τη στιγμή που δεν γίνονται τα αυτονόητα, ή δεν μπορούν να γίνουν, δεν χρειάζονται ούτε εξαγγελίες ούτε παχιά λόγια. Το… καλάθι της ΔΕΘ θα είναι γεμάτο… φούσκες. Από την άλλη, το «καλάθι του νοικοκυριού» μοιάζει να μην έχει… πάτο, γιατί δεν μπορεί να γεμίσει ποτέ. Τα χρήματα, όσες συσκέψεις κι αν πραγματοποιηθούν, όσα μέτρα κι αν ληφθούν, όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν, δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να το γεμίσουν.
Γι’ αυτό, για τη ΔΕΘ ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, ενώ για το νοικοκυριό, είτε έχουμε καλάθι είτε όχι, το ίδιο θα είναι… Αφού, ούτως ή άλλως, έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα καλάθια…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ