Φοβερά πράγματα γίνονται στις Σπέτσες – Καρατόμησε την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου η δήμαρχος και… διόρισε τον εαυτό της!

Φοβερά πράγματα γίνονται στις Σπέτσες – Καρατόμησε την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου η δήμαρχος και… διόρισε τον εαυτό της!

–Ο ρόλος του θείου, οι υδροφόρες και τα ferry boats


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους και νομίζουν πως έγιναν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες κ.λπ., για να υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα της οικογένειάς τους αντί για τα συμφέροντα των πολιτών.

Kάπου εκεί φαίνεται ότι παραπέμπει η ενέργεια της δημάρχου Σπετσών Ευγενίας Φραγγιά να αντικαταστήσει την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σπετσών Σταυρούλα Παρασκευά – Φουρναράκου, η οποία με δική της εισήγηση είχε εκλεγεί στη θέση αυτή, ενώ είχε κατέβει και στις τελευταίες εκλογές με τον συνδυασμό της και έτρεξε όσο λίγοι για να τη βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Μετά από έναν χρόνο κατάλαβε ότι η κ. Φουρναράκου δεν της… έκανε και εισηγήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο, η πλειοψηφία του οποίου αποτελείται από μέλη του συνδυασμού της, δηλαδή το ελέγχει απόλυτα, να είναι εκείνη η νέα πρόεδρος… Εισηγήθηκε, δηλαδή, ότι μόνο εκείνη έκανε για πρόεδρος και εκείνη έπρεπε να είναι η νέα πρόεδρος. Φυσικά η εισήγησή της ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει δηλαδή. Σε λίγο, με τη φόρα που έχει πάρει, η κ. Φραγγιά μπορεί να διεκδικήσει και τη… Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Το θέμα όμως δεν είναι εδώ, αλλά στους λόγους που οδήγησαν τη δήμαρχο στο να… καρατομήσει τη μέχρι πρότινος συνεργάτιδά της. Ο πιο σημαντικός εξ αυτών ήταν η άρνηση της κ. Φουρναράκου να επιτρέψει, ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, στον θείο της δημάρχου να χρησιμοποιεί το ιστορικό, παλιό λιμάνι των Σπετσών ως μόνιμο αγκυροβόλιο των ferry ανοικτού τύπου που έχει.

Όπως αναφέρει η πρώην πρόεδρος σε ανάρτησή της, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το ferry «Καπετάν Σταύρος», χωρίς να ενημερώσει κανέναν, προσόρμισε στον μώλο Νηρέας του παλιού λιμανιού. Εκεί δένουν πολλά τουριστικά σκάφη, κότερα, θαλαμηγοί, πλοία επισκεπτών κ.λπ., που δεν είχαν πού να πάνε και πολλά ε­γκατέλειψαν το νησί, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι και να φωνάζουν στην πρόεδρο ότι κατά­ντησε το στολίδι των Σπετσών… Πέραμα.

Η κ. Φουρναράκου έκανε ενέργειες ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να βρεθεί μια λύση που θα τους ικανοποιούσε όλους. Για τον λόγο αυτό έφερε το θέμα στο Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να αποφασίσει αυτό αν θα έπρεπε το ferry να συνεχίσει να κλείνει την καλύτερη προβλήτα του λιμανιού. Επειδή, δε, η ίδια ψήφισε να μην ελλιμενίζεται εκεί το πλοίο, ζητήθηκε η καρατόμησή της, όπως συμπεραίνει στην ανάρτησή της, αλλά και όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κ. Φουρναράκου δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε. Άλλωστε αυτό μαρτυρούν οι απειλές και οι ύβρεις που δέχτηκε από τον θείο της δημάρχου για να ενδώσει στις απαιτήσεις του.

Η συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, κατά την οποία η δήμαρχος εισηγήθηκε να τοποθετήσει τον εαυτό της στη θέση του προέδρου, ήταν μια τυπική διαδικασία, με αιτιάσεις που… μάλλον μοιάζουν προσχηματικές.

Γιατί, με αφορμή μια φωτιά που έπιασε στη γέφυρα του ελλιμενισμένου με το «έτσι θέλω» ferry, η δήμαρχος καταλόγισε στην πρώ­ην πρόεδρο το ότι δεν τοποθέτησε κάμερες ασφαλείας σε καίρια σημεία του λιμανιού, ότι δεν είχε πάρει μέτρα πυρασφάλειας για τα σκάφη που ελλιμενίζονται, ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του λιμανιού κ.λπ.

Η κ. Φουρναράκου υποστηρίζει ότι ο φορέας ήταν απόλυτα συνεπής ως προς τα μέσα πυρόσβεσης, ενώ δεν έχει ουδεμία ευθύνη για βλάβη ή απώλεια περιουσίας ούτε και για εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης.

Οι απαντήσεις αυτές δεν ακούστηκαν στο Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου γιατί δεν κρίθηκε αναγκαίο να ακουστούν οι απόψεις της καρατομηθείσας. Η Δημοκρατία στο απόσπασμα…

Βέβαια, η δήμαρχος αναφέρθηκε και σε καθυστέρηση του master plan, μόνο που οι μελέτες παρουσιάστηκαν προ μηνός, οπότε τα περί μη υλοποίησης μάλλον τραβηγμένα φαίνονται… Επειδή, όμως, η κ. Φραγγιά μίλησε για πυροπροστασία, εμείς οφείλουμε να της θυμίσουμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζει, για να απαντήσει σε αυτά που γνωρίζει.

Το 1982, ξημερώματα κάποιας μέρας του χειμώνα, ένα μαγαζί στο κέντρο των Σπετσών, πάνω αριστερά από το λιμάνι, έπιασε φωτιά και λαμπάδιασε. Το ότι δεν έπιασε όλο το κέντρο φωτιά οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ελλιμενισμένη, μετά από άσκηση, η τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κυκλών», οι ναύτες της οποίας έβαλαν αντλία στην παραλία και με πολλά μέτρα σωλήνα έσβησαν τη φωτιά με θαλασσινό νερό. Τότε οι ναύτες, έκπληκτοι, έμαθαν ότι το νησί δεν έχει νερό και ότι γίνονταν μελέτες για να ιδρυθεί μονάδα αφαλάτωσης.

Ρωτάμε την κυρία δήμαρχο: Από το 1982 τι έχει αλλάξει στον τομέα της πυρόσβεσης; Γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια η μονάδα αφαλάτωσης; Βρέθηκε νερό στο νησί, σταμάτησαν να διψάνε οι Σπετσιώτες ή δεν έγινε επειδή πρέπει να δουλεύουν τα πλοία που μεταφέρουν νερό στις Σπέτσες και θησαυρίζουν γιατί έχουν το μονοπώλιο; Αυτός που έχει τα πλοία μήπως έχει καμιά συγγένεια με τη δήμαρχο; Μήπως είναι ο ίδιος που έχει και το ferry που έγινε αιτία να καρατομηθεί η κ. Φουρναράκη; Αν δεν είναι ο ίδιος, έχει καλώς. Αν είναι όμως, έχετε πρόβλημα κυρία δήμαρχε, και το ξέρετε. Υποθάλπετε ένα ιδιότυπο καρτέλ στην υδροδοσία και στις μεταφορές του νησιού.

Θα πείτε ίσως ότι δεν ευθύνεσθε για ό,τι δεν έχει γίνει από το 1982. Σωστά. Ευθύνεσθε όμως για ό,τι δεν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια που είσαστε στη διοίκηση του Δήμου, είτε ως αντιδήμαρχος είτε ως δήμαρχος. Αν είχατε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια την αφαλάτωση, τώρα θα λειτουργούσε. Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί δεν το εισηγηθήκατε; Μόνο… την καρατόμηση της πρώην συνεργάτιδάς σας βρήκατε να εισηγηθείτε; Αυτό είναι το κολοσσιαίο πρόβλημα των Σπετσών; Έτσι αξιολογείτε τις καταστάσεις και βάζετε προτεραιότητες;

Και μη μας πείτε ότι αυτή η… μαούνα που πρόκειται να εγκατασταθεί προσεχώς για να κάνει αφαλάτωση αποτελεί μονάδα, γιατί θα γελάσουμε. Μιλάμε για κατασκευή κανονικής μονάδας, που θα λύνει το πρόβλημα και δεν θα αποτελεί εμβαλωματική λύση.

Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά να φαίνεται και τίμια, θα πρέπει να κάνετε εδώ και τώρα δύο κινήσεις. Η πρώτη είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία κατασκευής κανονικής μονάδας αφαλάτωσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης του νησιού και η δεύτερη να γίνει σύσκεψη των φορέων του νησιού για το πού θα πρέπει να ελλιμενίζονται τα ferries. Μόνο έτσι θα πείσετε τον κόσμο ότι δεν γίνατε δήμαρχος από ιδιοτέλεια αλλά για να βοηθήσετε το νησί. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή καθυστέρηση θα θεωρηθεί ότι είναι εκ του πονηρού και θα σας κατατρέχει όσο ασχολείστε με τα κοινά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ