ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κατάργηση της βίζας στο Ανατολικό Αιγαίο ζητούν οι πράκτορες στα νησιά μας
–Δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου ενώ το κράτος κωφεύει
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Κατά 20% περίπου αυξημένη είναι φέτος το καλοκαίρι η κίνηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και όλοι… τρίβουν τα χέρια τους γιατί πραγματικά είναι μια καλή σεζόν. Βέβαια, θα ήταν πολύ καλύτερη, αν υπήρχε και ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος λόγω υψηλού κόστους βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με άλλες χρονιές.
Στο Ανατολικό Αιγαίο, όμως, και ιδιαίτερα στην Κω, στη Ρόδο, στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο, ο τουρισμός κινήθηκε κυρίως με τους Τούρκους. Γιατί φέτος υπήρξε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για έκδοση-εξπρές της βίζας που χρειάζονται οι υπήκοοι της απέναντι χώρας για να έρθουν στα νησιά μας.
Έτσι, εκεί που ήθελαν πέρυσι έξι μήνες για να εκδοθούν οι βίζες, τώρα εκδίδονται σε μία ώρα. Έτσι, οι Τούρκοι κατέκλυσαν τα νησιά μας και αποτέλεσαν μια τονωτική ένεση για τις τοπικές οικονομίες, γιατί δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που γέμισαν αλλά και οι υπόλοιπες αγορές που έκαναν, αφήνοντας χρήματα όπου κι αν πήγαν.
Οι τουριστικοί και οι ναυτικοί πράκτορες των νησιών, που είχαν σημαντικό μερίδιο στη διακίνηση και στην εξυπηρέτηση των τούρκων τουριστών, με το ανάλογο φυσικά οικονομικό όφελος, θέλοντας να συνεχιστεί αυτή η ευμάρεια, που αντανακλά σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, με έγγραφό τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να καταργηθεί εντελώς η βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θεωρούν, δε, ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βγει από… τον πάγο και ο Ερντογάν δεν θα αρνηθεί σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι τούρκοι τουρίστες θα είναι μια σίγουρη πηγή πλούτου για τα νησιά μας στο διηνεκές, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος και θέλουν να έρχονται στη χώρα μας. Αν δεν υπάρχει η βίζα, θα διευκολυνθούν και θα πλημμυρίσουν τα νησιά. Οπότε, η πρόταση των πρακτόρων πρέπει να υιοθετηθεί και να μπει από τις πρώτες στην ατζέντα των συζητήσεων για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ