Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Η μάχη με τις φυσικές καταστροφές

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Η μάχη με τις φυσικές καταστροφές

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Βουλευτού ΝΔ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών,
Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής


Η άνοδος της θερμοκρασίας και η απουσία βροχής, οι επιπτώσεις, δηλαδή, της κλιματικής αλλαγής, για άλλο ένα καλοκαίρι φέρνουν τη χώρα μας αντιμέτωπη με μια μάχη που πολλές φορές μπορεί να γίνει άνιση, τη μάχη με τις φλόγες. Χωρίς να έχει τελειώσει ο Αύγουστος, η Πυροσβεστική έχει διαχειριστεί πάνω από 3.500 πυρκαγιές.

Είναι γεγονός πως η κλιματική κρίση δεν χτυπάει πλέον απλώς την πόρτα μας. Mας δείχνει τα κοφτερά της δόντια. Και τόσο η Πολιτεία όσο και η κοινωνία καλούμαστε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και ενώ η πρόληψη, με τους –για πρώτη φορά στα χρονικά– υποχρεωτικούς καθαρισμούς οικοπέδων και τον έγκαιρο εντοπισμό κάθε εστίας με drones και κάμερες, απέδωσε καρπούς, μία φωτιά ξέφυγε. Ξέφυγε και κινήθηκε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, φτάνοντας ακόμα και σε περιοχές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την αρχική εστία.

​Από την πρώτη στιγμή, και με μηδενική ανοχή στις καθυστερήσεις, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως οι πληγές πρέπει να επουλωθούν τάχιστα και τα όποια λάθη να χαράξουν τον δρόμο για την πρόοδο και να μην επαναληφθούν. Ο μηχανισμός για το πλαίσιο κρατικής αρωγής τέθηκε σε λειτουργία αμέσως μόλις έσβησε και η τελευταία εστία και ακριβώς μία εβδομάδα μετά ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και συνάντησε τις δημοτικές αρχές, ανακοινώνοντας τα μέτρα που ήδη είχαν τεθεί σε ισχύ. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος AntiNero και η έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών στους πυρόπληκτους δήμους, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις πρώτης αρωγής από πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει, σε συνεργασία με τους δήμους, το ειδικό πρόγραμμα «Πρασινίζω τον κήπο μου – Πρασινίζω την Πεντέλη». Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωράει σε ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής και εκπονεί ειδικό σχέδιο για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Ενώ, μεταξύ άλλων, διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και τη διαχείριση των δασών μας.

Η ιστορία τα τελευταία πέντε χρόνια, που στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι όντως μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν και να πάμε μπροστά. Δεν διαθέτουμε ένα μαγικό ραβδί για να διορθώνουμε σε μια στιγμή νοοτροπίες, συνήθειες ή και πεπραγμένα που αποτελούν βαθιά ριζωμένο κομμάτι του κράτους και της κοινωνίας. Έχουμε, όμως, αποδείξει πως δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, δεν φοβόμαστε να τολμήσουμε, ακόμα και να δυσαρεστήσουμε ορισμένους, για το καλό των πολλών – ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται να οχυρώσουμε την κοινωνία μας, τον τρόπο ζωής μας, τη χώρα μας.

Οι φωτιές, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Εξαιτίας της ξηρασίας και της λειψυδρίας, οι φυσικές καταστροφές θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Εμείς, όμως, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, ακόμα και όταν είναι άνισος λόγω των έντονων φαινομένων. Η Πολιτεία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι εθελοντές και οι εθελόντριες, οι πολίτες θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όλο και πιο αποτελεσματικοί απέναντι στον κοινό εχθρό, κερδίζοντας όλο και περισσότερες μάχες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ