Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα για… να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά!

Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα για… να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά!

–Γιατί οι έλληνες ασθενείς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Αύξηση τιμών σε 580 φάρμακα από 6% έως 13% (σε μερικά αγγίζει ακόμη και το 35%) περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΦ, το οποίο έχει αποσταλεί για έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υ­γείας και αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η ανατιμολόγηση αυτή γίνεται έπειτα από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα κυκλοφορούν στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, και μάλιστα σε αρκετά το κόστος παραγωγής υπερβαίνει το κέρδος. Στην πράξη αυτό σημαίνει είτε ότι οι εταιρείες θα σταματήσουν να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά είτε ότι τα «τσακάλια» της αγοράς θα τα μαζεύουν και θα τα μεταπωλούν μέσω παράνομων κυκλωμάτων σε χώρες του εξωτερικού, όπου κυκλοφορούν σε αρκετά υψηλότερες τιμές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το κανάλι αυτό της παράνομης συγκέντρωσης –από φαρμακαποθήκες-«μαϊμού»– μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων δεν μπορεί να ελεγχθεί και να κατασταλεί πλήρως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Έτσι, λοιπόν, για να μην α­ντιμετωπίσουν ελλείψεις στα φάρμακα που χρειάζονται και να μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους απρόσκοπτα, οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για μία ακόμη φορά το μάρμαρο. Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Στα περισσότερα φάρμακα η αύξηση μπορεί να είναι αμελητέα, σε κάποια όμως είναι πολύ σημαντική και προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση σε μηναία βάση, ειδικά για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Το κόστος από τις αυξήσεις των τιμών ανέρχεται για τον ΕΟΠΥΥ σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και για τους ασθενείς σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα 200 από τα φάρμακα αυτά θα επανακυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, καθώς είχαν αποσυρθεί λόγω της χαμηλής τιμής, και συνεπώς δεν θα χρειάζεται να εισάγονται πλέον μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΦΕΤ δαπανούσε κάθε χρόνο περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Στο νέο Δελτίο Φαρμάκων του ΕΟΦ περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που λαμβάνουν πρώτη φορά τιμή.

Μόνο τα 79 από τα 167 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2019 – 2022
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παρουσίασε τέσσερις μελέτες που αφορούν την πρόσβαση των ελλήνων ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, τη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων και τη δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο. Οι μελέτες αυτές κατέδειξαν αναλυτικά τα εξής:

Στους έλληνες ασθενείς φτάνει λιγότερη φαρμακευτική καινοτομία, καθώς μόνο τα 79 από τα 167 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα 2019 – 2022. Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση από τους ασθενείς, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.

Αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για τη διαθεσιμότητα αυτή, χρειάζονται 587 ημέρες κατά μέσο όρο από την ευρωπαϊκή έγκρισή τους μέχρι να αποζημιωθούν στη χώρα μας. Ο χρόνος αυτός υπολείπεται κατά σχεδόν δύο μήνες (56 ημέρες) έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα το διάστημα 2020 – 2023, καταγράφονται τα εξής:
• 329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκρι­ση από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) από 1/1/2020 έως 31/12/2023, από τα οποία τα 221 είναι νέα καινοτόμα φάρμακα.
• Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα μόνο 43 (19%) είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.
• Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμη στη χώρα μας μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν πάρει ούτε τιμή.
• Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.
• Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα μπορούν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον.
• Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές θα έχει συνέπεια το 53% των νέων καινοτόμων φαρμάκων να μην καταστεί, κατά πάσα πιθανότητα, διαθέσιμο για τους έλληνες ασθενείς στο άμεσο μέλλον, όπως κατέδειξε η μελέτη.

Σε σχέση με τη δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας (στοιχεία για το 2022) έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών ισχύουν τα εξής:

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο, σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το διάστημα 2013 – 2022. Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%.

Συγκρίνοντας τη συνολική, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή, δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και της Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλήν νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και της ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλήν εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ