Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Γιανναράς
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών, ο Χρήστος Γιανναράς, αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και μια μεγάλη ακαδημαϊκή πορεία στον χώρο της φιλοσοφίας.
Την είδηση θανάτου έκανε γνωστή με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του, Σπύρος Γιανναράς.
Ποιος ήταν ο Χρήστος Γιανναράς
Ο Χρήστος Γιανναράς (γενν. Αθήνα, 10 Απριλίου 1935) ήταν καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη).
Διετέλεσε διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ήταν επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.
Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης.
Επέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία» και έχει χαρακτηριστεί «ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική».
Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών «Alexander von Humboldt Stiftung», ενώ ήταν εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) (Βρυξέλλες).
Παρέμβαινε και συνεχίζει να παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες, Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Με πληροφορίες από wikipedia
- “Κρούση” από …άλλους στην πρόταση Μανεσιώτη
- Κατανομή χρημάτων του ΕΚΚΟΜΕΔ με κριτήριο την ταχύτητα ή την τηλεθέαση
- Η νέα, μεγάλη τηλεοπτική μάχη για το ΕΚΟΜΜΕΔ-Έως 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για σειρές
- Τρ. Μαχαιρίδης στο “Π”: Σασπένς και έντονη πλοκή
- Ο ISIS, οι Αμερικανοί, το Ισραήλ, η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράν και… η Ελλάδα – Του Ν. Στραβελάκη
- Ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025 το Mega News
- “Των νομικών διδαγμάτων”, Ιακώβου Πρωτοψάλτου – Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
- Έκανε πολλές ευκαιρίες αλλά στο τέλος “πήρε” την ισοπαλία η ΑΕΚ
- ΑΙΧΜΕΣ: Δεν θα ανανεώσουν συμβόλαια ομάδων διαμηνύουν Cosmote TV και Nova
- Δύο νέα μέλη στο ΔΣ της ΕΡΤ-Ποια είναι τα πρόσωπα που το απαρτίζουν