Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ποιοι σαμποτάρουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου: Πρέπει επιτέλους να προηγούνται τα εθνικά συμφέροντα από τα προσωπικά…

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ποιοι σαμποτάρουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου: Πρέπει επιτέλους να προηγούνται τα εθνικά συμφέροντα από τα προσωπικά…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hellas Journal


Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τί είναι αυτό, ή ποιος είναι αυτός, που εμποδίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη -ως γνωστό θα ξεκινά από το Ισραήλ.

Έτσι ρώτησα δεξιά και αριστερά, διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα και το συμπέρασμα είναι -και μακάρι να βγω ψεύτης και θα το παραδεχθώ δημόσια- ότι ο λόγος των καθυστερήσεων είναι επειδή έχει συμφέροντα ένα «κομμάτι» του πολιτικού και οικονομικού διεφθαρμένου συστήματος.

Το ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αναφέρουμε “ονόματα και διευθύνσεις”, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται ευρύτερη και ενδελεχής έρευνα, η οποία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, λοιπόν, και αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση και οφέλη με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα, το οποίο και υποστηρίζουμε.

Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί την πάση θυσία υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το Ισραήλ, έχει ανέβει στο τρένο της ηλεκτρικής διασύνδεσης πρώτο.
Τα όποια οικονομικά συμφέροντα ολίγο με ενδιαφέρουν -εκτός βεβαίως της διαφθοράς, από την οποία δεινοπαθούν και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η διαφθορά, ως γνωστό, βρίσκεται παντού, καθέτως και οριζοντίως στους κρατικούς μηχανισμούς.

Έχουν διαβρώσει αυτό που ονομάζουμε κράτος. Έτσι είναι εύκολο για το οικονομικό σύστημα, με τη βοήθεια επίορκων πολιτικών, να σταματούν επενδύσεις που γίνονται για το συμφέρον του λαού. Είναι βαριές οι λέξεις, το γνωρίζω. Αλλά οι πολιτικοί δίνουν όρκο να προστατεύσουν τα συμφέροντα του λαού.

Συνειδητά αποφεύγω σχέσεις -ακόμα και συναντήσεις- με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πέραν αυτών των τυπικών που αφορούν την εργασία μου ως δημοσιογράφος. Για να κρίνουμε και να κατακρίνουμε -όπως μονίμως κάνουμε, χωρίς φόβο και πάθος- πρέπει να παραμένουμε μακριά από τα διεφθαρμένα συστήματα. Λαμβάνουμε θέση πάντα στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Έχω αντιληφθεί συζητώντας και με τους Αμερικανούς ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού στο σύνολο του. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση, που θα μπορούσε να βοηθήσει και την εθνική υπόθεση του Κυπριακού. Το γνωρίζουν και ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και με αυτό τιο σκεπτικό πρέπει να βαδίσουν.

Σίγουρα, αυτή την εποχή, το Ισραήλ είναι ένα πρόβλημα. Πλέον η αντίδραση του μετά το τρομακτικό τρομοκρατικό κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023, ξεπέρασε όλα τα όρια αντεκδίκησης. Τα μεγαλύτερα και τραγικά θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Έχει δικαίωμα να σκοτώσει αυτούς που προκάλεσαν την τραγωδία την περασμένη χρονιά -είναι ένας άγραφος “νόμος” στους πολέμους, αλλά κάπου έλεος και ώπα! Πρέπει να λήξει αυτός ο πόλεμος, που αν συνεχιστεί θα εξελιχθεί σε γενοκτονία. Οι Εβραίοι ήταν οι ίδια θύματα ενός Ολοκαυτώματος, που τιμούν όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι. Αλλά, ο πόλεμος δεν γίνεται πλέον εναντίον της τρομοκρατικής Χαμάς, αλλά των Παλαιστινίων και ειδικά των αμάχων.

Υποστηρίξαμε το Εβραϊκό Κράτος όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς. Αλλά πλέον, ουδείς άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό μπορεί να δεχθεί αυτό που συμβαίνει και το βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού.

Από την άλλη πλευρά, για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, η ζωή συνεχίζεται. Είναι το επάγγελμα τους. Αισθήματα δεν έχουν, ότι και να λένε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι η απόλυτη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, ότι και να ισχυρίζεται ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν. Έχοντας απέναντι του τους πάντες, όχι μόνο υπάρχει, αλλά και νικά τους εχθρούς του. Και αν τολμήσει η Τουρκία να δράσει στρατιωτικά, αυτή θα χάσει. Το γνωρίζουν και τα νήπια.

Αν στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν η κατοχική Τουρκία, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην κατοχική δύναμη, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η Αθήνα και η ειδικά η Κύπρος πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα. Και να σκεφθούν μόνο στρατηγικά, αφού εξασφαλίσουν ότι θα γίνει “καθαρή δουλειά” μακριά από επιχειρηματικά και προσωπικά συμφέροντα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά κείμενα υπέρ και εναντίον του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης τονίζουμε ότι τούτη η ιστοσελίδα ΔΕΝ έχει οικονομικά ή άλλα συμφέροντα με τους παράγοντες που υποστηρίζουν ή εναντιώνονται αυτής της επένδυσης. Δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις, και των μεν και των δε, αλλά έχουμε και θέση που εκφράζουμε χωρίς φόβο και πάθος.

Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: Hellas Journal Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
 *Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal


Σχολιάστε εδώ