Τέλος στις ατέρμονες παρατάσεις του Κτηματολογίου

Τέλος στις ατέρμονες παρατάσεις του Κτηματολογίου

Εδώ και δύο δεκαετίες, όταν ζυγώνει η λήξη μιας προθεσμίας στο Κτηματολόγιο, όσοι έχουν δημόσιο λόγο ζητούν παράταση, μέχρι να… ξαναζητήσουν, παραβλέποντας δύο σημαντικούς παράγοντες:

Πρώτον, η καθυστέρηση της περαίωσης της κτηματογράφησης συνεπάγεται ότι οι συνεπείς ιδιοκτήτες, που δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους, θα καθυστερήσουν να ωφεληθούν από το Κτηματολόγιο και τη δικαιότερη φορολογική πολιτική.

Δεύτερον, η κτηματογράφηση κάθε περιοχής διενεργείται στο πλαίσιο μιας δημόσιας σύμβασης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Κάθε νέα παράταση συνεπάγεται καθυστέρηση της περαίωσης της κτηματογράφησης και παράταση της εκτέλεσης από τον ανάδοχο των εργασιών της σύμβασης, με συνακόλουθη επιβάρυνση του οικονομικού της αντικειμένου.

Η κυριότερη, όμως, συνέπεια αυτής της παράτασης είναι ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συνολική χρηματοδότηση του έργου, καθώς η σύμβαση χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Όταν η κτηματογράφηση σε κάθε περιοχή ολοκληρώνεται σύντομα, οι ιδιοκτήτες ωφελούνται από τη λειτουργία του Κτηματολογίου στην περιοχή τους και έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες διόρθωσης που παρέχονται από την ψηφιακή δομή του λειτουργούντος Κτηματολογίου, τα οποία δεν υφίστανται κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Προφανώς, δεν είναι όλες οι περιοχές και όλες οι συνθήκες το ίδιο. Υπάρχουν και «παθούσες» περιοχές, «ανωτέρα βία» και πραγματικές ανάγκες. Αλλά η μεγαλύτερη ανάγκη είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους, μετά από τρεις δεκαετίες, το Κτηματολόγιο…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ