Τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η φαρμακευτική κάνναβη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Η χρήση της στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούνται είτε από παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές αυξάνει συνεχώς, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Έρευνες διεθνώς, μεταξύ των ο­ποίων και έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δείχνουν ότι το 70% των ασθενών βελτίωσε την ποιότητα ζωής του μετά από έξι μήνες θεραπείας.

Επίσης, σύμφωνα με τους κ. Προκόπη Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, και Παναγιώτη Κατσαούνη, παθολόγο ογκολόγο και διευθυντή της Ζ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General Hospital:
♦ το 30% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε τέσσερις μήνες θεραπείας όσον αφορά τον πόνο,
♦ το 38,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε τέσσερις μήνες θεραπείας όσον αφορά την ανορεξία,
♦ το 40,5% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε τέσσερις μήνες θεραπείας όσον αφορά τη ναυτία,
♦ το 44,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε τέσσερις μήνες θεραπείας όσον αφορά τον έμετο.
♦ σημαντική ήταν η βελτίωση σε δείκτες άγχους, κατάθλιψης και διαταραχής ύπνου μέσα σε τέσσερις μήνες θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται επίσημα εδώ από τον Φεβρουάριο του 2024. Ενδείκνυται για χορήγηση σε ενήλικες:

♦ Για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C.
♦ Για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος: νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από νευρική βλάβη, μέλος-φάντασμα, νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία.
♦ Για την αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού.
♦ Ως ορεξιογόνο στην παρηγορική (ανακουφιστική) φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Domenico Marcozzi από το Pixabay


Σχολιάστε εδώ