Σ. Φάμελλος: Πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να μην κάνει τίποτα για τη Λίμνη Κορώνεια

Σ. Φάμελλος: Πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να μην κάνει τίποτα για τη Λίμνη Κορώνεια

“Το πρόσφατο συμβάν νεκρών ψαριών στη λίμνη Κορώνεια επιβεβαιώνει την υποκρισία και την ανεπάρκεια των κ.κ. Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, που ενώ τόσα πολλά είχαν υποσχεθεί, τελικά καταλήξαμε στην απουσία προστασίας και στην υποβάθμιση της λίμνης.” δήλωσε ο  Προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος  για τη Λίμνη Κορώνεια.

Και πρόσθεσε: “Από το 2019, όταν είχαμε και πάλι φαινόμενο ασφυξίας (νεκρών) ψαριών, ο κ. Χατζηδάκης με τυμπανοκρουσίες δήλωνε ότι θα εργάζονταν νυχθημερόν για να ανακάμψει η λίμνη.

Τελικά σε μία πενταετία όρισαν δύο (2) Συντονιστές για τη λίμνη, μια Ομάδα Έργου και μια διεπιστημονική επιτροπή και κατάφεραν να παρουσιάσουν όχι απλά μηδενικό έργο αλλά και επικίνδυνη υποβάθμιση. Τώρα πλέον, η αδράνειά τους αποτυπώθηκε και στο οικοσύστημα.

Το 2020 κατάργησαν τον αποτελεσματικό Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής Κορώνειας και μετέφεραν τη διοίκησή του στην Αθήνα, θέτοντας την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία εκτός των διαδικασιών ενημέρωσης, λήψης αποφάσεων, αδειοδοτήσεων και σχεδιασμού.

Πάγωσαν εδώ και 5 χρόνια τις ανατεθειμένες (από το 2019) μελέτες (ΕΠΜ) για τους κανόνες ανάπτυξης και προστασίας της προστατευόμενης περιοχής και με πολιτική επιλογή καθυστερούν την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης (για τα οποία ήδη μας έχει καταδικάσει η ΕΕ).

Κατάφεραν να βραχυκυκλώσουν ακόμη και τα δρομολογημένα έργα, που παρέλαβαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019. Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το έργο καθαρισμού της ενωτικής τάφρου με τη Βόλβη απαιτείται άμεσα. Και όμως ακόμα και αυτό το απλό έργο, από το 2019 ψάχνει φορέα υλοποίησης και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (!).

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία πέντε (5) χρόνια προειδοποίησε για την κρισιμότητα των έργων στη λίμνη και τον κίνδυνο σημαντικής υποβάθμισης. Ασκήσαμε συχνό κοινοβουλευτικό έλεγχο, που έμενε ωστόσο αναπάντητος τις περισσότερες φορές από την κυβέρνηση. Ο λόγος προφανής, γιατί δεν έχει γίνει το παραμικρό εδώ και πέντε χρόνια.

Η προκλητική αδιαφορία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης αμφισβητούν την επιβίωση της λίμνης Κορώνειας και μας εκθέτουν διεθνώς.

Αν μπορούσαν οι κκ Μητσοτάκης και Χατζηδάκης να ιδιωτικοποιήσουν ή να πουλήσουν τη λίμνη και το οικοσύστημα είμαστε σίγουροι ότι θα είχαν αποδειχθεί άριστοι!

Τώρα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τους καλούμε τον Σεπτέμβριο να επισκεφθούν τη λίμνη προκειμένου να θαυμάσουν το αποτέλεσμα της διακυβέρνησής τους.​”



Σχολιάστε εδώ