Δύσκολοι καιροί…

Δύσκολοι καιροί…

Και ενώ το εμβατήριο του Κεμάλ στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή… πάει, πέρασε, ένα νέο… πολιτιστικό γεγονός έρχεται να ταράξει τα νερά… Πρόκειται για το Φεστιβάλ Νεολαίας που γίνεται στον Κάλχα, έναν οικισμό που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κομοτηνής και αποτελείται από μειονοτικό, κυρίως, πληθυσμό.

Μόνο που τη… διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών (όπως και κάθε αντίστοιχης εκδήλωσης) αναλαμβάνουν οι παρακρατικές δομές.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αφίσα με το έμβλημα του Δήμου Κομοτηνής «φιλοξενούσε» και το λογότυπο της ΤΕΝΚ, της «Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας Κομοτηνής» δηλαδή, όπως θέλουν να τη θεωρούν οι εκπρόσωποι του «καθεστώτος» στην ελληνική Θράκη.

Η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής έρχεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για δεύτερη φορά. Στη συναυλία με την τουρκοκύπρια καλλιτέχνιδα η διοίκηση δεν είδε καμιά ατασθαλία, καμιά πρόκληση, παρά μόνο κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις από «σάιτ και τυχαίες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μήπως δεν κατάλαβε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί μία… ακόμη ευκαιρία για προπαγάνδα; Μήπως δεν κατάλαβε ότι η «ΤΕΝΚ», η Μουσουλμανική Ένωση Νέων Κομοτηνής, δηλαδή, πορεύεται με ανθρώπους όπως ο Σεντάτ Χασάν, ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το εθνικιστικό και «γκριζόλυκο» DEB; Μήπως δεν κατάλαβε, επίσης, το… λογότυπο – πόσω μάλλον να απαιτήσει να αφαιρεθεί από την αφίσα ή έστω να αφαιρέσει το έμβλημα του Δήμου;

Διότι, όταν ένας επίσημος θεσμός στέκεται δίπλα σε ένα παρακρατικό κατασκεύασμα, έχει… την τάση να το νομιμοποιεί. Και αυτό, φαντάζομαι, δεν το θέλει η διοίκηση του Δήμου. Ή μήπως… δεν έχει πρόβλημα;

«Χίλια»

Ένα αθλητικό γεγονός, αυτήν τη φορά, πραγματοποιήθηκε στο ύψωμα Χίλια στον Έβρο, μεταξύ των οικισμών Σιδηρώ και Ρούσσα. Οι μουσουλμάνοι αλεβίτες διοργανώνουν κάθε χρόνο τους παραδοσιακούς αγώνες πάλης με λάδι.
Η συμμετοχή των αθλητών από διάφορες χώρες ήταν και φέτος πολύ μεγάλη, όπως και του κόσμου, που έσπευσε –ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα– να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.
Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελληνορωμαϊκής πάλης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Στο εν λόγω μάλιστα άθλημα, όταν οι ώμοι του αντιπάλου ακουμπήσουν στο έδαφος, αυτός χάνει.
Για πρώτη φορά σε αυτήν την αθλητική και θρησκευτική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου και ακούστηκε το εμβατήριο του Κεμάλ, παρέστη εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τον υφυπουργό με νταούλια τα οποία έπαιζαν τον σκοπό του τραγουδιού «Μακεδονία ξακουστή» και τίμησαν την παρουσία του με μια αναμνηστική πλακέτα…
Ο κ. Γκιουλέκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία στέκεται στο πλευρό όλων των κατοίκων της περιοχής, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματά τους, ενώ προέτρεψε τους νέους της περιοχής να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ –ήταν παρών ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός– δεν δημοσιοποίησε αυτήν την πτυχή της επίσκεψης Γκιουλέκα στην περιοχή μας…

Λαδιές…

Οι αγώνες πάλης με λάδι αποτελούσαν την τελευταία 25ετία, όπου κι αν διοργανώνονταν στη Θράκη, έναν… άμβωνα προπαγάνδας, εσωστρέφειας και διχασμού. Κάτι σαν το μνημόσυνο του Σαδίκ στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τη γείτονα να μιλούν για τον μεγάλο… τουρκικό πολιτισμό και βεβαίως να στέλνουν τα γνωστά μηνύματα στη Θράκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα…
Ομοίως και στην ορεινή Ροδόπη, όπου πραγματοποιείται το ίδιο γεγονός στην τοποθεσία Αλάν Τεπέ, στην Οργάνη.
Οι πολίτες της ελληνικής Θράκης έχουν ζήσει… μεγάλες στιγμές κατά το παρελθόν με αφορμή αυτές τις αθλητικές εκδηλώσεις-πανηγύρια, με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης εκείνης της εποχής να κάνουν τα στραβά μάτια –στην καλύτερη περίπτωση– ή να συμμετέχουν… χαλαροί, μαζεύοντας ψήφους…
Τώρα, οι εκπρόσωποι του «καθεστώτος» βρήκαν έναν τρόπο να… μας ξαναθυμίσουν τις… άθλιες εκείνες εποχές, διοργανώνοντας την… πρώτη εκδήλωση ελαιοπάλης στην Ξάνθη…
Θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στον Κύρνο του Δήμου Τοπείρου…
Βασικός διοργανωτής ο σύλλογος OVA, με πρόεδρο τον Ομέρ Μουζαφέρογλου, ο οποίος χρησιμοποιεί τον σύλλογο για καθαρή προπαγάνδα και… προσηλυτισμό πάσης φύσεως και φυσικά τον έχει καταγάγει σε… παράρτημα κάθε παρακρατικής δομής στη Θράκη…
Τόσο με τις πολιτιστικές όσο και με τις αθλητικές εκδηλώσεις, το καθεστώς καταφέρνει να συγκεντρώνει αλλά και να… ομογενοποιεί τη μειονότητα –ιδιαίτερα να εμφανίζει τη μειονότητα ως μία–, που είναι και ο βασικός του στόχος…
Χαρακτηριστικό είναι το ότι μετά το τέλος των εκδηλώσεων στα Χίλια ο γενικός γραμματέας της τουρκικής ομοσπονδίας Παραδοσιακής Πάλης Μαχίρ Ιρμάκ επισκέφθηκε… τον τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή για μια… αποτίμηση των αγώνων…
Συναντήθηκε όμως και με τον γνωστό… υπάλληλο της Ιώνων και δήμαρχο Αρριανών Χουσεΐν Ερδέμ, καθώς ο συγκεκριμένος δήμος, λόγω των διοικητικών του ορίων, διοργανώνει τους αγώνες πάλης με λάδι στην τοποθεσία Αλάν Τεπέ…

Ψευδοεκπρόσωποι…

Εκτός από ψευδομουφτήδες και ψευδοδομές, στη Θράκη… ευδοκιμούν και οι ψευδοεκπρόσωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν στα μειονοτικά χωριά και… ασκούν πολιτική σε τομείς όπως οι αποζημιώσεις παραγωγών.
Στην ουσία πρόκειται… για πλασιέ, όχι κάποιου υλικού προϊόντος, αλλά του συγκεκριμένου «τουρκικού προϊόντος» που κάνει παιχνίδι στην περιοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε μορφή…
Οι άνθρωποι αυτοί συστήνονται ως έμποροι και κατευθύνουν τους κατοίκους των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές να κάνουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν. Εμφανίζονται, δηλαδή, ως κάποιοι που λογικά έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως δεν έχουν…
Στόχος, προφανώς, να προκαλέσουν σύγχυση αλλά και να δηλώσουν παρόντες και… μεσάζοντες για την… εξυπηρέτηση των θεμάτων των αγροτών.
Η όλη εξέλιξη δύσκολα θα γινόταν αντιληπτή, εάν ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ δεν (εξ)έθετε το ζήτημα… Με δήλωσή του, ουσιαστικά, κάλεσε τους παραγωγούς να μη δίνουν σημασία στους τσαρλατάνους: «Θέλω να ενημερώσω τους παραγωγούς μας ότι το εμπόριο –και ιδίως αυτοί που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα ως εμπόριο– όχι μόνο δεν έχουν αρμοδιότητα στα θέματα αυτά όπως ΕΛΓΑ κτλ, αλλά αντιθέτως, ασκώντας πολιτική επάνω από το πρόβλημα των παραγωγών, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους, προσωπικά επαγγελματικά συμφέροντα».

Γεγονός πάντως είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ακόμη θέατρο του παραλόγου διαδραματίζει ο Ερδή Σερίφ, που μέχρι το 2019 ήταν αντιπρόεδρος του «γκριζόλυκου» DEB και σήμερα είναι πρόεδρος ενός… εμπορικού συνεταιρισμού.

Αποτελεί και αυτός έναν από τους διάφορους κρίκους του τουρκικού προξενείου, που διαμορφώνει τη δυστοπική εικόνα στην ελληνική Θράκη.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ