Καίγεται η κυβέρνηση – Σε μη αναστρέψιμη πορεία – Δεν βγάζει τετραετία

Καίγεται η κυβέρνηση – Σε μη αναστρέψιμη πορεία – Δεν βγάζει τετραετία

–Στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2025

Ταφόπλακα στις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για πολιτικό restart στις αρχές του φθινοπώρου βάζουν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους στάχτες και ερείπια και ανέδειξαν για μία ακόμα φορά την αδυναμία (ανικανότητα) του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες, τις ανθρώπινες ζωές αλλά και τις περιουσίες τους.

Το κύμα της οργής και της αγανάκτησης έσκασε, όπως ήταν φυσικό, με θόρυβο πάνω στην κυβέρνηση. Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ήρθαν να βάλουν ένα ακόμη λιθαράκι στο τείχος της απαξίωσης που υψώνεται στη συνείδηση των πολιτών.

Ούτως ή άλλως, η μεγάλη πλειοψηφία έχει πάψει προ πολλού να την εμπιστεύεται, αλλά οι πυρκαγιές θα ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη της αγανάκτησης.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα λόγω της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς κινήθηκε στη λογική… τα πήγαμε καλύτερα από πέρυσι!

Αλαζονεία, αμετροέπεια ή άγνοια της πραγματικότητας; Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τείνει να γίνει κυρίαρχη η εκτίμηση στα πολιτικά γραφεία ότι η κατάσταση της κυβέρνησης είναι μη αναστρέψιμη και ότι η πορεία φθοράς που ξεκίνησε ουσιαστικά το περασμένο φθινόπωρο δεν πρόκειται να ανακοπεί.

Ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε στενωπό από την οποία δεν πρόκειται να βγει αλώβητη.

Δεν συμμερίζονται, προφανώς, την αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για σταδιακή βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο και τις μεταρρυθμίσεις. Όσο για τις… νεότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού για αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αυτές ήχησαν ως ειρωνεία στα αυτιά των πολιτών.

Έξι χρόνια τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα… αντιμετωπίζουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Διέξοδος οι πρόωρες εκλογές
Προϊόντος του χρόνου ενισχύεται το μπλοκ όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος των προβλημάτων και της λαϊκής κατακραυγής. Θεωρούν, ως εκ τούτου, απίθανο να καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία. Υπό αυτήν την έννοια, σε δεδομένη χρονική στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει διέξοδο μέσα από πρόωρες εκλογές.

Προκειμένου να σταματήσει τον κατήφορο και όχι προφανώς για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, αλλά για να… σώσει ό,τι σώζεται! Δηλαδή, να είναι πρώτο κόμμα για να έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς παραμένει διάσπαρτος και δεν έχει συμπτυχθεί σε έναν νέο κομματικό φορέα, που αναμφίβολα θα έχει μεγαλύτερη δυναμική και επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Κατά πολλούς, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι μια καλή αφορμή για τον Κυρ. Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2025.

Αν, δηλαδή, ένας αριθμός βουλευτών, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, πραγματοποιήσουν την απειλή τους και δεν ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεσθεί απώλεια δεδηλωμένης και να προσφύγει στη λαϊκή βούληση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ