Η πανώλη των αιγοπροβάτων ανεβάζει τις τιμές σε όλα τα κρέατα αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η πανώλη των αιγοπροβάτων ανεβάζει τις τιμές σε όλα τα κρέατα αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

–Βρήκαν ευκαιρία για νέο… πάρτι οι κερδοσκόποι


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Tα αιγοπρόβατα έχει προσβάλει η επιδημία της πανώλης, που έχει εμφανισθεί τους δύο τελευταίους μήνες στη χώρα μας, αλλά οι τιμές σε όλα τα κρέατα έχουν πάρει τον… ανήφορο. Όχι, πάντως, σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί… πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Σύμφωνα, ό­μως, με παράγοντες της αγοράς, τον Δεκαπενταύγουστο οι αυξήσεις θα είναι αξιοπρόσεκτες, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου κρέατος, που έχει μεγάλη κατανάλωση στην επαρχία κυρίως, επειδή γίνονται πολλά πανηγύρια.

Οι ελλείψεις σε αιγοπρόβειο κρέ­ας, μετά την ανυπαρξία σχεδόν της εγχώριας παραγωγής, η οποία ουσιαστικά εκμηδενίστηκε λόγω της επιδημίας, θα καλυφθούν με εισαγωγές, ωστόσο στη διαδικασία αυτή θα βρουν ευκαιρία οι κάθε λογής κερδοσκόποι να ανεβάσουν τις τιμές. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλία και στη Νότια Μακεδονία, δεν υπάρχει αιγοπρόβειο κρέας, γι’ αυτό και έχει αυξηθεί η κατανάλωση χοιρινού κατά πρώτο λόγο και μετά κοτόπουλου και μοσχαρίσιου.

Στην Αττική το αιγοπρόβειο κρέας έχει σήμερα 11 – 16 ευρώ το κιλό, 9 – 12 ευρώ το κιλό έχει το μοσχαρίσιο, 5,50 – 7 ευρώ το κιλό το χοιρινό, εισαγωγής, άνευ οστού αμφότερα, το φιλέτο κοτόπουλου τιμάται προς 6 – 7,50 ευρώ ανά κιλό και το ολόκληρο κοτόπουλο προς 3,40 ευρώ το κιλό. Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 5% – 7%. Όσο πλησιάζει όμως η εορτή της Παναγίας τόσο θα ανεβαίνουν οι τιμές. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι τιμές στα κρέατα θα έχουν ανέβει κατά 15% – 20% σε σχέση με τις σημερινές.

Η βασική παρενέργεια όμως της μείωσης του αριθμού των ντόπιων αμνοεριφίων θα αφορά τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως φέτα, βούτυρο και γιαούρτι, αφού η πρώτη ύλη για την παραγωγή τους δεν θα υπάρχει. Έτσι, οι τιμές στα προϊόντα αυτά θα… εκτιναχθούν στα ύψη, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες εισαγωγής γάλακτος από γειτονικές χώρες για να αποφευχθεί αυτό. Πάντως και ο κόσμος φοβάται την επιδημία, παρόλο που οι επιστήμονες λένε ότι δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αποφεύγουν να ψωνίσουν κρέας από πρόβατα ή κατσίκια, γι’ αυτό και δεν έχουμε έκρηξη της τιμής τους, όπως συνέβη με το ελαιόλαδο, που ενώ υπήρχε αυξημένη ζήτηση δεν υπήρχε παραγωγή, με αποτέλεσμα η τιμή να φτάσει στον… Θεό.

Εκείνο, πάντως, που τονίζουν οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων είναι ότι ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να πάθουν ολική καταστροφή, καθώς φοβούνται ότι ο κόσμος δεν θα αγοράζει πλέον αιγοπρόβειο κρέας, καθώς δεν εμπιστεύεται τους επιστήμονες, που λένε ότι η πανώλη των αμνοεριφίων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζουν, δεν θα μπορέσουν να ξαναστήσουν τις μονάδες τους, αφού θα παράγουν ένα προϊόν που δεν θα έχει τιμή, γιατί δεν θα έχει ζήτηση. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, που λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διοργανωθεί γιορτή ή πανηγύρι στην Ελλάδα που να μη σουβλίσουμε αρνιά, οπότε οι φόβοι δεν ευσταθούν. Όλοι πάντως περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσει ο Αύγουστος, που έχει τη γιορτή της Παναγίας και πολλά πανηγύρια, για να διαπιστωθεί ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ