SOS για την καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού – Καλπάζει στις τουριστικές περιοχές

SOS για την καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού – Καλπάζει στις τουριστικές περιοχές

–833 νέες εισαγωγές και 40 θάνατοι – Μάσκες, αντισηπτικά και self tests στη βαλίτσα για τις διακοπές

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το χαμηλό πλέον επίπεδο ανοσίας, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και ο συνωστισμός είναι οι κύριες αιτίες για την αυξημένη δραστηριότητα του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, με τη ζήτηση για self tests να αυξάνεται κατακόρυφα.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, ο κορονοϊός είναι πλέον ενδημική νόσος και οι υφέσεις και οι εξάρσεις θα είναι συχνό φαινόμενο. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η έξαρση αυτή του κορονοϊού θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, γι’ αυτό και καλούν τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, ειδικά σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία και στα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Βασιλακόπουλο: «Η έ­ξαρση που παρατηρείται αυτό το καλοκαίρι οφείλεται στο ότι την επικαιροποιημένη δόση την έχουν κάνει πολύ λίγα άτομα. Έχουν γίνει 270.000 δόσεις εμβολίων, ενώ μόνον οι ευπαθείς ομάδες υπολογίζονται περίπου στα 3 εκατομμύρια. Πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα ότι κά­θε χρόνο θα κάνουμε την αναμνηστική δόση. Για τη γρίπη κάναμε αρκετά εμβόλια. Με αυτό που κάναμε για την γρίπη, θρηνήσαμε φέτος 71 νεκρούς. Από τον κορονοϊό έχουμε θρηνήσει την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 1.200 νεκρούς».

Ο κ. Βασιλακόπουλος συστήνει τα εξής: «Αν είμαστε νέοι και κυκλοφορούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς, θα φοράμε μάσκα. Αν, από την άλλη, είμαστε είτε ηλικιωμένοι είτε ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα, θα επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας ώστε να κάνει αίτηση και να πάρουμε έγκαιρα ε­ντός των πέντε πρώτων ημερών τα αντι-ιικά φάρμακα, που χορηγούνται εντελώς δωρεάν από το κράτος και μειώνουν τρομερά την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Άρα χρειάζεται μια προσαρμοστικότητα. Όταν κάνει ο κορονοϊός εξάρσεις, να προσέχουμε πολύ και, όταν κάνει υφέσεις, ας είμαστε λίγο πιο χαλαροί, αλλά να μην ξεχνάμε το εμβόλιο, τουλάχιστον στην αρχή του φθινοπώρου».

Τι καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου καταγράφηκε μειωμένη δραστηριότητα του ιού, έπειτα από την αυξητική τάση των τελευταίων εβδομάδων. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 833 νέες εισαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν μείωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 739 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 469. Οι νέες διασωληνώσεις ήταν 9. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 8. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Οι θάνατοι ήταν 40. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 34 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 27.

Επίσης, συνεχίζει να καταγράφεται αυξητική τάση της ΒΑ.2.86, που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T, με επικράτησή της κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιούμης, «οι μεταλλάξεις αυτές φαίνεται πως μεταδίδονται πολύ εύκολα, αλλά δεν προκαλούν ιδιαίτερα βαριά νόσο, εκτός από τα άτομα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθή».

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

Παράλληλα, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 κατά τις πτήσεις
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την παθολόγο, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και τη βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, σε μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών από τον αέρα καταδεικνύεται ότι σε ένα κλειστό περιβάλλον, όπου τα σωματίδια αερολύματος μπορούν να μετακινηθούν, ο αριθμός των επιβατών, ο χρόνος τους στον κλειστό χώρο και ο μηχανικός αερισμός είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 στην πανδημία Covid-19. Κάποιες φορές, η μετάδοση του SARS-CoV-2 στο αεροσκάφος φαίνεται ότι συμβαίνει παρά το ότι τα φίλτρα και η ροή αέρα του αεροσκάφους είναι ασφαλή.

Σε αυτήν τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μέση αναλογία μόλυνσης σχετίζεται με τη διάρκεια της πτήσης, όταν η χρήση μάσκας δεν επιβάλλεται. Η αναλογία τείνει να είναι μεγαλύτερη στις μεγάλης διάρκειας πτήσεις σε σύγκριση με τις μικρότερης διάρκειας πτήσεις. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις σύντομες πτήσεις χωρίς μάσκα, οι μεσαίες και μεγάλες πτήσεις χωρίς μάσκα συσχετίσθηκαν με 4,66 φορές αύξηση και 25,93 φορές αύξηση στα ποσοστά επίπτωσης αντίστοιχα. Στις μεγάλες πτήσεις με υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναφέρθηκε μετάδοση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι, όταν η κάλυψη δεν επιβάλλεται, κάθε επιπλέον ώρα διάρκειας πτήσης σχετίζεται με 1,53 φορές αύξηση στην αναλογία συχνότητας μετάδοσης (δηλαδή 50% μεγαλύτερη πιθανότητα). Πιθανόν, οι σύντομες πτήσεις να είναι πιο ασφαλείς λόγω της μικρότερης συνολικής διάρκειας έκθεσης σε σωματίδια αερολύματος. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις σύντομες πτήσεις συχνά δεν σερβίρονται γεύματα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται λιγότερα σωματίδια αερολύματος και σταγονίδια. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι, με βάση τα ευρήματα της ανασκόπησης, η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε ένα αεροσκάφος περιορίζεται σημαντικά με τη χρήση μάσκας.

Σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων, όπου πραγματοποιούνταν υποχρεωτική χρήση μάσκας και σερβίρονταν γεύματα, δεν αναφέρθηκαν κρούσματα απόκτησης του ιού μέσω αεροσκάφους κατά τη διάρκεια του εντοπισμού επαφών και της παρακολούθησης. Η υποχρεωτική κάλυψη μπορεί να έχει ενθαρρύνει τους επιβάτες να τρώνε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτές τις μεγάλες πτήσεις.

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για «αντίδοτο» των εμβολίων
Στο μεταξύ ο ΕΟΦ, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση του προϊόντος MMS (Miracle Mineral Solution/Θαυματουργό ορυκτό διάλυμα) μέσω των ιστοσελίδων https://www.mmscdsforum.gr/, https://www.mms.com.gr/, το οποίο παρουσιάζεται ως αντίδοτο για παρενέργειες των εμβολίων της Covid-19 και θεραπεία πολυάριθμων νόσων.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι μη αδειοδοτημένο και επομένως δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σήμα κινδύνου και από τον ΠΟΥ
Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που πλήττεται αυτό το καλοκαίρι από τον κορονοϊό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κυκλοφορία του κορονοϊού αυξάνεται σε όλες τις χώρες, ενώ παρατηρείται «ανησυχητική μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης. Η διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόληψη και την προετοιμασία για επιδημίες και πανδημίες δρ Maria Van Kerkhove δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουμε σε 84 χώρες δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες. Συνολικά, το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 10%, ωστόσο κυμαίνεται κατά περιφέρεια. Στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 20%». Όπως ανέφερε, ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται τώρα στο Παρίσι έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί τουλάχιστον 40 αθλητές.

Η δρ Maria Van Kerkhove συνέστησε σε όλες τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χορηγούν ταυτόχρονα εμβόλια για την εποχική γρίπη και την Covid-19, εξαιτίας της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του SARS-CoV-2. «Τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε μια ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα μεταξύ των υγειονομικών και των ανθρώπων άνω των 60 ετών, δύο από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί», κατέληξε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ