Σε βαθύ τούνελ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε βαθύ τούνελ ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

–Εκρηκτικό το κλίμα – Θέμα χρόνου η τελική σύγκρουση και η διάσπαση

Στα σύγχρονα λεξικά, στον όρο «εσωστρέφεια» υπάρχει δίπλα το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, με όσα συμβαίνουν έναν χρόνο τώρα και ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλήρως ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη έννοια. Παράγει, δε, περισσότερη εσωστρέφεια από ό,τι μπορεί να αντέξει, καθώς βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, που επιδεινώθηκε με την «εισβολή» του Στ. Κασσελάκη.

Ίντριγκες, κόντρες, πισώπλατα χτυπήματα, παραιτήσεις, διαγραφές αποτελούν… καθημερινά φαινόμενα και συνθέτουν ένα δυστοπικό περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σταθερά σε ένα βαθύ τούνελ και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και πότε ακριβώς θα βγει στο φως. Τα εσωκομματικά ζητήματα τείνουν να πάρουν τη μορφή Λερναίας Ύδρας, αφού ένα μέτωπο κλείνει και δύο ανοίγουν, και η κατάσταση βαίνει σταθερά επιδεινούμενη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο μόνο δεκαπενθήμερο καταγράφηκε μια αλληλουχία γεγονότων που έδωσε… νέα πνοή στην εσωστρέφεια. Από τη μισή διαγραφή του Π. Πολάκη και τη συνεχιζόμενη κόντρα με μια σειρά στελέχη (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδη, Λινού κ.ά.), που διανθίστηκε με απειλές και σκοτεινά υπονοούμενα εκ μέρους του κρητικού βουλευτή, μέχρι την… απόπειρα διαγραφής του Χρ. Σπίρτζη και τις αποκαλύψεις για την πισίνα του Στ. Κασσελάκη στο σπίτι του στις Σπέτσες.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα πήραν, όπως ήταν φυσικό, μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα λόγω και των χειρισμών που έγιναν σε κάθε περίπτωση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του κόμματος να χάνονται και να μη φτάνουν με την απαιτούμενη ένταση στους πολίτες. Δεν βοηθάει, ασφαλώς, το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης βρίσκεται σε παρατεταμένες διακοπές, ενώ από τις αρχές του μήνα έχει εγκατασταθεί στην κοσμοπολίτικη Μύκονο.

Κλίμα ρήξης
Γεγονός είναι πάντως ότι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκρηκτικό, μία σπίθα χρειάζεται κάθε φορά για να ξεσπάσει μια νέα πυρκαγιά. Το σενάριο της ρήξης και της διάσπασης παραμένει ενεργό και πιθανό. Αναμφίβολα, μέχρι το Συνέδριο του Οκτωβρίου θα συμβούν πολλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει κάθε επεισόδιο.

Το ερώτημα που τίθεται από αρκετούς, ακόμη και από στελέχη του κόμματος, είναι αν η επόμενη διάσπαση θα είναι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνέλθει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ή στο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Ηγεσία και διαφωνούντες είναι με το όπλο παρά πόδα και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη σύγκρουση, με σημείο αιχμής τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Στ. Κασσελάκης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ