Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Diabetes Care».

Οι καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν προοπτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 8.868 ισπανόφωνοι / λατίνοι ενήλικες (μέση ηλικία 38,7 έτη, 51,5% γυναίκες) χωρίς σακχαρώδη διαβήτη σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ μεταξύ του 2008 και του 2011, που συμπεριέλαβε και μια δεύτερη, μεταγενέστερη κλινική εξέταση μεταξύ του 2014 και του 2017. Η ώρα του γεύματος κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε χρονικές περιόδους: νωρίς το πρωί (6:00 – 8:59 π.μ.), αργά το πρωί (9:00 – 11:59 π.μ.), απόγευμα (12:00 – 5:59 μ.μ.), βράδυ (6:00 – 11:59 μ.μ.) και νύχτα (0:00 – 5:59 π.μ.). Η ενεργειακή πρόσληψη και το γλυκαιμικό φορτίο των συμμετεχόντων για κάθε περίοδο αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη. Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη εντοπίστηκε μέσω ετήσιων κλήσεων παρακολούθησης ή στη δεύτερη κλινική εξέταση.

Βρέθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 100 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί συσχετίστηκε με 6% και 7% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, την ποιότητα της δίαιτας και άλλους παράγοντες. Δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου νωρίς το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ ή τη νύχτα και τον κίνδυνο για διαβήτη.

Η μεταφορά αργά το πρωί 100 kcal ενεργειακής πρόσληψης από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ απέδωσε 7% – 9% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τις καθηγήτριες, τα νέα αυτά δεδομένα ενισχύουν υπάρχοντα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα οποία η πρόσληψη τροφής νωρίς μέσα στην ημέρα κυρίως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Λόγω του μεγάλου επιπολασμού προδιαβήτη και σακχαρώδους διαβήτη σε αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ευρωπαϊκές, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παρεμβάσεις στον πληθυσμό αυτό. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας είναι 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (1η ΥΠΕ), σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ