Άναψε… κόκκινο το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αγορά ξενοδοχείου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Άναψε… κόκκινο το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αγορά ξενοδοχείου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Δικαιώθηκαν όλοι εκείνοι που είχαν εναντιωθεί στον αμφισβητούμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος έχει καθαιρεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, αλλά περιμένει, όπως και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για να μάθει αν θα παραμείνει, στο θέμα της αγοράς ξενοδοχείου στον Σκαραμαγκά για την εκπαίδευση των φοιτητών που ακολουθούν τον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων.

Διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκανε τον έλεγχο της διαδικασίας, απεφάνθη ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η εξαγορά του, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε αντικανονική συγκρότηση της Επιτροπής Εκτιμητών, καθώς οι δύο μηχανικοί, υπάλληλοι του ΠΑΔΑ, που μετείχαν, και ειδικά ο ένας, δεν είχαν τα τυπικά προσόντα και τις απαιτούμενες γνώσεις για να κρίνουν την καταλληλότητα, την υγιεινή και την επάρκεια του κτιρίου.

Να σημειώσουμε ότι η αγορά αυτού του ξενοδοχείου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας και να καθαιρέσουν τον πρύτανη κ. Καλδή.

Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή τραυματίζει το κύρος του Πανεπιστημίου, διότι αποκαλύπτει ότι γίνονται διεργασίες που δεν είναι νόμιμες, όπως η συ­γκρότηση Επιτροπής Εκτιμητών από ακατάλληλα άτομα, κάτι που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι έγινε… τυχαία. Δεν λέμε ότι έγινε κάτι εσκεμμένα ή κάποιοι, για δικούς τους λόγους, ήθελαν να παρανομήσουν, αλ­λά αναφέρουμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η κοινή γνώμη δεν δέχονται ότι ένας πρύτανης, που είναι καταξιωμένος πανεπιστημιακός παράγων, έκανε τέτοιο λάθος.

Να πούμε επίσης ότι υπήρξαν διαφωνίες τόσο για την ηλικία του κτιρίου όσο και για τη στατικότητά του, αλλά το κυριότερο σημείο τριβής αφορούσε την τιμή του.

Γιατί με 8,5 εκατ. ευρώ αγοράζεις ξενοδοχείο στη… Γλυφάδα και όχι στον Σκαραμαγκά.

Το γεγονός είναι ότι, με αυτά και με αυτά, το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας έχει καταδικαστεί να… σέρνεται, γιατί τώρα ουσιαστικά είναι ακέφαλο και φυσικά δεν μπορεί να διοικηθεί, αφού δεν μπορεί πλέον κανένα όργανο να πάρει αποφάσεις. Ούτε το Συμβούλιο Διοίκησης του πρύτανη έχει απαρτία ούτε το Συμβούλιο Διοίκησης που προέκυψε μετά την καθαίρεση έχει πάρει ΦΕΚ για να εκδίδει αποφάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει το Νομικό Συμβούλιο να αποφασίσει γρήγορα, για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή και να λειτουργήσει, επιτέλους, το Ίδρυμα.


Για σας, κύριε εισαγγελέα

Από την έρευνα που κάναμε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πέρα από το θέμα του ξενοδοχείου, υπήρχαν και άλλα σημεία τριβής, τα οποία θα πρέπει να εξετάσει κάποιος εισαγγελέας, δεδομένου ότι μιλάμε για το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας, που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα:

1. Πόσο στοιχίζει στο Ίδρυμα η συνεργασία με το Attica TV και γιατί την εκπομπή του Πανεπιστημίου την έκανε υπάλληλος ΕΤΕΠ και όχι δημοσιογράφος; Με ποιες διαδικασίες επελέγη η συγκεκριμένη υπάλληλος, η οποία υποκαθιστά δημοσιογράφους; Έχει δημοσιογραφικές σπουδές, είναι μέλος κάποιου επίσημου σωματείου συντακτών; Με ποια κριτήρια επελέγη και από ποιους;

2. Υπάρχει ή όχι κέντρο βελονισμού στο Πανεπιστήμιο; Ποιοι το λειτουργούν, πόσο στοιχίζει και τι έσοδα αποφέρει;

3. Είναι δυνατόν να υπάρχει πρόεδρος σε τμήμα του Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο που δεν έχει σχέση με το πτυχίο που κατέχει; Μήπως το άτομο αυτό έχει στενή συγγενική σχέση με κυβερνητικό στέλεχος;

4. Πόσοι διορισμοί προσωπικού ΕΤΕΠ έχουν γίνει τελευταία στο Πανεπιστήμιο; Επειδή ένα από τα επώνυμα που είδαμε είναι το ίδιο με εκείνο στελέχους του ΠΑΔΑ, μήπως αυτό προδίδει συγγένεια; Δηλαδή διορίζουν τα… δικά τους παιδιά; Μήπως ένα από αυτά τα παιδιά, που δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο ως προπτυχιακή εκπαίδευση, κάνει και διδακτορικό, με επίβλεψη αντιπρύτανη;
Ερωτήσεις κάνουμε. Δεν λέμε ότι όλα αυτά ισχύουν. Το έργο αυτό είναι θέμα εισαγγελέα. Αν κρίνει ότι επιβάλλεται, θα παρέμβει… Εμείς όμως πιστεύουμε ότι πρέπει.

Πάντως, απ’ ό,τι ακούγεται, στο ΠΑΔΑ σύντομα θα φάνε και… κουφέτα. Η νυφούλα, που της ευχόμαστε όλα τα καλά και βίον ανθόσπαρτον, μήπως είναι από τα άτομα που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια ως ΕΤΕΠ; Και ποιος είναι ο… καλός της; Αυτό θα το μάθουμε στην εκκλησία ή στο δημαρχείο. Δεν το ξέρουμε, γιατί δεν μας έστειλαν… προσκλητήριο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο πρύτανης φαίνεται ότι έχει χάσει τις επαφές που είχε στο υπουργείο Παιδείας. Πριν από λίγες μέρες τον είδαμε να περιμένει στην είσοδο σαν… φτωχός συγγενής. Πού είναι οι καλές εποχές, όταν ανέβαινε στο γραφείο του υπουργού μετά βαΐων και κλάδων; Περασμένα μεγαλεία… Και κάτι τελευταίο. Να έχει σχέση η παραίτηση του Προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη από τη θέση του αντιπροέδρου του Γηροκομείου Πειραιά με τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στο ΠΑΔΑ, του οποίου είναι εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ