Τα χειρότερα έρχονται για την κυβέρνηση

Τα χειρότερα έρχονται για την κυβέρνηση

–Ανοιχτά μέτωπα στην Οικονομία και στην Υγεία

Σημεία αποδιάρθρωσης και διάλυσης παρουσιάζει η κυβέρνηση, και όχι… λόγω εποχής, ενώ συνεχίζει χωρίς φρένο την πορεία φθοράς, χάνοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Παρά τις «πανηγυρικού τύπου» δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και τις σε τακτά χρονικά διαστήματα θριαμβολογίες για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι… βαρύ κι ασήκωτο! Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι με την κυβέρνηση και δεν την εμπιστεύονται στην αντιμέτωπη των σημαντικών ζητημάτων. Επιπλέον, έξι στους δέκα θεωρούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ ο πρωθυπουργός είναι… βέβαιος ότι την οδηγεί στη γη της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο… κατήφορος για την κυβερνητική παράταξη ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου μήνες, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου μέτρησε μια σειρά ήττες. Αυτό ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου, που προσπάθησε, με μπροστάρη τον Κυρ. Μητσοτάκη, να φρενάρει τη πορεία φθοράς. Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε 13 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Υποχώρησε κάτω από το 30% για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια άλλαξε και τους περισσότερους γενικούς γραμματείς.

Εις μάτην ωστόσο. Το κλίμα παραμένει βαρύ, οι περισσότεροι υπουργοί κάνουν απλή διαχείριση της καθημερινότητας και ελάχιστοι είναι εκείνοι που παράγουν έργο. Η κυβέρνηση συνολικά δείχνει να σέρνεται.

Και όμως ελπίζουν…
Για το Μέγαρο Μαξίμου ο Σεπτέμβριος είναι μήνας-ορόσημο, καθώς από τη ΔΕΘ θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ανασύνταξης / ανάκαμψης, με σκοπό να κερδηθεί το πολιτικό κεφάλαιο που χάθηκε στο διάστημα μετά τις εθνικές εκλογές του 2023.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υπάρχει αισιοδοξία ότι υπάρχει ο χρόνος και ότι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Ωστόσο τα σημάδια και οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά δικαιολογούν αυτήν τους την αισιοδοξία. Τα μέτωπα που συνιστούν πληγή για την κυβέρνηση και έπαιξαν ρόλο στις τελευταίες εκλογές παραμένουν ανοιχτά. Η ακρίβεια, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, ενώ οι κατά καιρούς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ελάχιστα απέδωσαν. Ενδεχόμενη, δε, πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή θα φέρει νέα κύματα ανατιμήσεων και θα επιδεινώσει περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών.

Από την άλλη, η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δημόσιας Υγείας (ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό κ.ά.) έχει μετατρέψει την περίθαλψη σε Γολγοθά για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο τους επόμενους μήνες φαντάζει απίθανο, κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα βρίσκεται διαρκώς απολογούμενη για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ