Στη σκιά του πολέμου – Φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη

Στη σκιά του πολέμου – Φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

–ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας μεγάλης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανεβαίνει και η στάθμη της ανησυχίας στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή αλλά και με αυξανόμενη αγωνία τις δραματικές εξελίξεις με την εμπλοκή του Ιράν και επεξεργάζονται τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου. Κι αυτό διότι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας θα είναι σημαντικές και σε πολλά επίπεδα. Θα επιβαρύνουν, προφανώς, την εθνική οικονομία, πλην ό­μως σε πολλές περιπτώσεις τα βάρη θα περάσουν στις πλάτες των πολιτών.

Ενέργεια – καύσιμα: Όπως συμβαίνει σε κάθε πολεμική σύρραξη, όπου ανατρέπονται τα δεδομένα, οι αυξήσεις των τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο θα είναι αναπόφευκτες. Γεγονός που αφενός θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για τις εισαγωγές και αφετέρου θα σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές ρεύματος – φυσικού αερίου, προς… απόγνωση των καταναλωτών, οι οποίοι επί τρία χρόνια βιώνουν ένα μαρτύριο με τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Μεταφορές – τρόφιμα: Μια σύρραξη με εμπλοκή του Ιράν θα έχει επιπτώσεις στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στην Ευρώπη με μεγάλες καθυστερήσεις και σε υψηλότερες τιμές. Και το τίμημα θα κληθούν να το πληρώσουν και σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες – καταναλωτές. Οι οποίοι μετά από τρία χρόνια ακρίβειας / αισχροκέρδειας έχουν ελάχιστα αποθέματα αντοχής. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, όπως επίσης και το ότι δεν υπάρχουν πόροι για νέα μέτρα ενίσχυσης / ανακούφισης.

Μετανάστευση: Όπως συνέβη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και παλιότερα στη Συρία, μια πολεμική σύρραξη αυτής της έντασης και έκτασης θα έχει ως άμεση επίπτωση την αθρόα μετανάστευση. Χιλιάδες άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις πόλεις και τις κατοικίες τους και θα αναζητήσουν σωτηρία σε γειτονικές χώρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος μπορεί να είναι ο αριθμός αυτών που θα μεταναστεύσουν. Στην κυβέρνηση ανησυχούν, και δικαίως, ότι τα… σκάγια θα πάρουν και τη χώρα μας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός θα περάσει σε ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ