Καραμέρος: «Ασυγχώρητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη νέα τεράστια οικολογική καταστροφή στην Βορειοανατολική Αττική από τη φωτιά που ξέσπασε το Βαρνάβα. Οι φωτιές δεν σβήνουν με 112 και επικοινωνιακή συγκάλυψη»

Καραμέρος: «Ασυγχώρητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη νέα τεράστια οικολογική καταστροφή στην Βορειοανατολική Αττική από τη φωτιά που ξέσπασε το Βαρνάβα. Οι φωτιές δεν σβήνουν με 112 και επικοινωνιακή συγκάλυψη»

“Μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει καταστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό του φυσικού δασικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής σε Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη και Πάνειο όρος. Το δόγμα του «112 για να βγάλουμε την ευθύνη από πάνω μας» χωρίς σοβαρή δασική πολιτική και μελετημένη πρόληψη, απέτυχε παταγωδώς και υποβάθμισε σοβαρά για τις επόμενες δεκαετίες την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών μας.” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσθέτει η ανακοίνωση: «Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές» έλεγε αυτολεξεί το 2017 ο κ. Μητσοτάκης.

Και είναι «Ασυγχώρητοι» όταν χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες  που προσέφερε το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να αλλάξουν  το μοντέλο πρόληψης και καταστολής για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, απέτυχαν.

Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 15.02 στο Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα έφτασε μέσα σε 72 ώρες να καίει έως και 40 χιλιόμετρα μακριά από το αρχικό σημείο που εκδηλώθηκε.” 

Και προσθέτει:

“Από την πρώτη στιγμή μέχρι και αυτή την ώρα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Κασσελάκη, τον πρόεδρο της Κ.Ο. κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Συμεών Κεδίκογλου βρίσκεται στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ήταν σε διαρκή επαφή με την Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη, τον Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Στέργιο Τσίρκα, την Δήμαρχο Διονύσου κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου, την Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Δήμητρα Τσεβά-Μήλα και τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και στο πλευρό των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, των εθελοντών πυροσβεστών που έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα, για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Την δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς, Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 20.00 ο βουλευτής κ. Καραμέρος επισκέφτηκε το υπουργείο κλιματικής κρίσης συνοδεύοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να ενημερωθούν θεσμικά για το έργο της κατάσβεσης όπως εξελίσσονταν μέχρι εκείνη την ώρα.”

Ο Γιώργος Καραμέρος δήλωσε σχετικά:

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την εμμονή που επέδειξε στην εφαρμογή του κακοσχεδιασμένου κανονισμού πυροπροστασίας των δομημένων οικοπέδων, ο οποίος απέτυχε και φόρτωσε μαζί με τα κλαδέματα από τον καθαρισμό των οικοπέδων, ασύμμετρα και άτακτα την αυτοδιοίκηση με το δυσεπίλυτο πρόβλημα της απόρριψης των φυτικών υπολειμμάτων, τα οποία λειτούργησαν ως βραδυφλεγείς βόμβες στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Έχει μετρήσει η αρμόδια πολιτική ηγεσία τον αντίκτυπο της πολιτικής της; Τελικά έφταιγαν τα οικόπεδα και οι αυλές ή η παντελής έλλειψη δασικής πολιτικής;

25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημάναμε εγκαίρως με σχετική ερώτηση στη Βουλή την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης που άφησε τις δασικές υπηρεσίες της χώρας με 116 κενές θέσεις ΠΕ Δασολόγων και 170 κενές θέσεις ΤΕ Δασοπόνων, λόγω της αλλαγής του τρόπου στελέχωσής τους με τους επιτυχόντες του Διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ. Πόσο πιο αποτελεσματική θα ήταν η πρόληψη τέτοιων φαινομένων με μια πλήρως στελεχωμένη δασική υπηρεσία προκειμένου να σχεδιάσει σοβαρά εν μέσω κλιματικής κρίσης;

Η κυβέρνηση επίσης ανακοίνωνε στα μέσα ενημέρωσης την χρήση 32 πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εκ των οποίων τα 17 ήταν αεροπλάνα. Επιχειρούσαν όντως 17 αεροπλάνα στα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής όταν για παράδειγμα στη Νέα Μάκρη, δίπλα στη Θάλασσα ήμασταν οι ίδιοι για μάρτυρες μαζί με κατοίκους ότι η φωτιά έκαιγε επί ώρες ολόκληρες με μόνο κάποια ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού ανα 45 λεπτά με μία ώρα;

Είναι «ασυγχώρητοι» γιατί πέντε χρόνια τώρα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές με το 112 και επικοινωνιακή συγκάλυψη. Αυτή είναι η αλήθεια και η κυβέρνησης κρίνεται «ασυγχώρητη» εκ του τραγικού αποτελέσματος.

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα εμείς είναι σημαντικό να επιδείξουμε για μια ακόμη φορά το αίσθημα αλληλεγγύης που κρατά ζωντανή την κοινωνία μας. Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη από τα κάτω-Αλληλεγγύη παντού» συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στην Βορειοανατολική Αττική (Αλεξάνδρειας 76, Αθήνα, καθημερινά 10:00-14:00 & 16:00-20:00). Ας σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε στο πλευρό όσων επλήγησαν, την επόμενη μέρα»



Σχολιάστε εδώ