Πύρινος εφιάλτης χωρίς τέλος! Στάχτη οι κόποι μιας ζωής…

Πύρινος εφιάλτης χωρίς τέλος! Στάχτη οι κόποι μιας ζωής…

Mαίνεται στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και με την βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο άνω των 30 χιλιομέτρων.

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Στην εφαρμογή της NASA, FIRMS (Fire Information Management System), καταγράφεται η εμφάνιση των πύρινων μετώπων στην Αττική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε:

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που εξελίσσεται από χθες.

Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέτζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Νωρίτερα

Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσια. Νωρίτερα στάλθηκαν μήνυματα για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και για εκκένωση στο Σπατατζίκι Μαραθώνα μέσω Λεωφόρου Τραπεζούντος προς Άγιο Στέφανο.

meteo για Δασική πυρκαγιά Βαρνάβα: Η πρόγνωση των ανέμων μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής η ανακοίνωση της Πυροσβσεστικής αναφέρει πως, η επόμενη ομάδα χαρτών παρουσιάζει την πρόγνωση για τις ριπές του ανέμου στην Αττική από το πρωί (09:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου έως το απόγευμα (18:00) της ίδιας ημέρας. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται, από το πρωί (09:00) έως και το απόγευμα (18:00) Δευτέρας 12 Αυγούστου, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς (σημειώνεται με το κόκκινο πλαίσιο στους χάρτες) αναμένονται ριπές ανέμου που θα ξεπερνούν τα 70 – 80 km/h. Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων (και των ριπών) αναμένεται από τις 18:00 – 19:00 (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση).

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στο Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί που φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο.

Αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα. αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Από χθές ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 2047893, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα δύο τελευταία, στις 13:10, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.


Νωρίτερα τις πρωινές ώρε η ανακοινωση της Πυροσβεστικής ανέφερε:

Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίς το πρωί η πυροσβεστική ανέφερε πως στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.


Δείτε live τη μεγάλη φωτιά στην Αττική από δορυφόρο


Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια  και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.  Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Η έκταση του πύρινου εφιάλτη όπως αποτυπώνεται στο GOOGLE MPAS


Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε:
«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παραμένουμε άπαντες σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών. Η συνεργασία μου τόσο με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά και προσωπικά με τον Βασίλη Κικίλια, όσο και με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, είναι στενή και διαρκής, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρώτο και κύριο μέλημα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Επαναλαμβάνω την έκκληση όλοι να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του 112, ειδικά σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις. Το ευχαριστώ είναι λίγο για τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού μας Σώματος, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εθελοντών μας. Δεν είναι ώρα για λόγια. Η μάχη συνεχίζεται. Το μέτωπο είναι δύσκολο. Τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει εμπειρία. Είμαστε όλοι στο πεδίο. Και θα είμαστε για όσο χρειαστεί».



Σχολιάστε εδώ