Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ο διαχρονικός εκβιασμός των ξένων στο πολιτικό σύστημα δεν αφορά τον Πρόεδρο της Κύπρου: Γι’ αυτό δεν δικαιολογείται η επιμονή σε λύση υπαγωγής της νήσου στη Τουρκία

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ο διαχρονικός εκβιασμός των ξένων στο πολιτικό σύστημα δεν αφορά τον Πρόεδρο της Κύπρου: Γι’ αυτό δεν δικαιολογείται η επιμονή σε λύση υπαγωγής της νήσου στη Τουρκία

“Στο ίδιο έργο θεατές; Η τετριμμένη αυτή φράση έρχεται στη σκέψη μας μετά την αποτυχημένη βολιδοσκόπηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για να συναντηθούν μαζί του στη Νέα Υόρκη, στις 13 Αυγούστου.” γράφει στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο έγκριτος δημοσιογράφος, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας, Μιχάλης Ιγνατίου. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, που συνέβη μετά τη δημοσιοποίηση της βολιδοσκόπησης είναι η -για μία ακόμη φορά- αποκάλυψη ότι οι οπαδοί της «όποιας λύσης» παραμένουν αδιόρθωτοι επιμένοντας σε ένα ψεύτικο αφήγημα ότι για όλα φταίει η κυπριακή κυβέρνηση, και όχι η κατοχική δύναμη Τουρκία.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιέυθηκε στο Hellas Journal


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Άρθρο που δημοσιέυθηκε στο Hellas Journal


Στο ίδιο έργο θεατές; Η τετριμμένη αυτή φράση έρχεται στη σκέψη μας μετά την αποτυχημένη βολιδοσκόπηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για να συναντηθούν μαζί του στη Νέα Υόρκη, στις 13 Αυγούστου.

Το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, που συνέβη μετά τη δημοσιοποίηση της βολιδοσκόπησης είναι η -για μία ακόμη φορά- αποκάλυψη ότι οι οπαδοί της «όποιας λύσης» παραμένουν αδιόρθωτοι επιμένοντας σε ένα ψεύτικο αφήγημα ότι για όλα φταίει η κυπριακή κυβέρνηση, και όχι η κατοχική δύναμη Τουρκία.

Δεν νομίζω να υπάρχει σε μία καμία άλλη χώρα, που αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους, μία τέτοια, τρόπος του λέγειν, …«αντιπολίτευση». Για να μην τους παίρνει όλους η μπάλα, οφείλω να σημειώσω ότι η στάση του ΑΚΕΛ ήταν υπεύθυνη, καθώς διέγνωσε σωστά ότι την ευθύνη για την κατάρρευση της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, έχει μόνο η τουρκική πλευρά.

Άλλωστε, ο καθένας δια γυμνού οφθαλμού διαπιστώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πηγαίνει με τα χίλια σε διάλογο, εφόσον προκύψει φυσικά, χωρίς να επηρεάζεται από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.
Όπως έγραφα την περασμένη Κυριακή, αυτή η πολιτική είναι λάθος και ακολουθεί την τετριμμένη τακτική όλων των προκατόχων του: να αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στον στόχο του διαλόγου, να πηγαίνουν τρέχοντας και να κάθονται στο διαπραγματευτικό τραπέζι και στο τέλος να τρώνε τα μούτρα τους …πανηγυρίζοντας για την μία σπιθαμή προόδου προς τον γκρεμό!!!

Επανειλημμένα έχω φέρει ως παραδείγματα τον Γιώργο Βασιλείου, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Νίκο Αναστασιάδη. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτοί οι τέσσερεις ηγέτες δεν εργάστηκαν για τη λύση; Αν η απάντηση είναι αρνητική, λένε ψέματα. Όλοι προσπάθησαν, ο ένας περισσότερο από τον άλλο. Και όταν φτάναμε στο δια ταύτα αρνήθηκαν να υπογράψουν. Γιατί; Διότι έβλεπαν κατάμουτρα την τουρκική αδιαλλαξία.

Ιδιαίτερα ο Νίκο; Αναστασιάδης, ο οποίος κατηγορείται ασύστολα από τους πρώην «συντρόφους» του στο «έγκλημα» του σχεδίου Ανάν, έπραξε το αδιανόητο. Πρόσφερε στο πιάτο στους Τούρκους τις πιο οδυνηρές υποχωρήσεις στην ιστορία της Κύπρου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όσοι διαβάσαμε τα μυστικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν πάρει την απόφαση για τη διευθέτηση των δύο κρατών πριν από το Κραν Μοντανά.

Ο σημερινός Πρόεδρος, εάν ποτέ πάει σε διάλογο με τον Ερσίν Τατάρ, θα καταφέρει ότι και οι προκάτοχοι του. Μία τρύπα μέσα στο νερό. Εκτός και αν αποφασίσει να υποχωρήσει όπως του ζητούν οι γνωστοί της «όποιας λύσης» στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να θυμάται ότι επειδή ΔΕΝ είναι διεφθαρμένος, δεν θα είναι στόχος εκβιασμού από τους ξένους για να υποχωρήσει. Οπότε κακώς επιμένει στη ΔΔΟ. Όλο το «στόρι» των ξένων και ντόπιων γι’ αυτή τη λύση είναι ένα παραμύθι, που πιστεύουν μόνο οι ίδιοι.
Ήταν μεγάλος ο πρόλογος αλλά απαιτείτο πριν πάμε στο κύριο θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης -σε συνεργασία με την Αθήνα, η οποία δεν ήταν μόνο ενήμερη, αλλά συμμετείχε και η ίδια στην προσπάθεια- έπεισαν τον κ. Γκουτέρες να επιχειρήσει μία τριμερή συνάντηση και «μετά βλέπουμε».

Αν και τα γεγονότα είναι γνωστά, αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε το αυτονόητο και αναμενόμενο για το οποίο πάλευε για ένα χρόνο. Ο κατοχικός ηγέτης, που είχε βολιδοσκοπηθεί ταυτόχρονα, απάντησε αρνητικά. Επίσης αναμενόμενο, αν και η Αθήνα δια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη προσπάθησε πολύ να πείσει την Άγκυρα -μίλησε με τον Χακάν Φιντάν- να δώσει μία τελευταία, έστω, ευκαιρία στη διαπραγμάτευση.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα τολμούσε ο Ερσίν Τατάρ να κάνει του κεφαλιού του αν λάμβανε εντολή από τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορώ να ακούω βλακείες -για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Ο κατοχικός ηγέτης απάντησε αρνητικά εκτελώντας τις οδηγίες της Τουρκίας.

Διάβασα τις πληροφορίες ότι ο Τατάρ βρίσκεται σε δυσμένεια επειδή απέρριψε την πρόταση για την τριμερή. Θυμήθηκα τι συνέβη με τη «σφαγή» του Ραούφ Ντενκτάς το 2004 και την προσθήκη στην τουρκική ομάδα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δεν πιστεύω τίποτα.

Αν αντικατασταθεί ο σημερινός κατοχικός ηγέτης είναι επειδή δεν βοηθά τους διεφθαρμένους του Ερντογάν, που λυμαίνονται την κατεχόμενη Κύπρο. Πιστεύω ταυτόχρονα ότι ο Ταλάτ είναι πειθήνιο όργανο του Ερντογάν και εκτελεί με ακρίβεια τις αποφάσεις του για την Κύπρο. Μην τρελαθούμε κιόλας…

ΤΙΜΟΥΜΕ, όπως κάθε χρόνο, τη θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Γνώριζαν ότι θα τους δολοφονήσουν οι Τούρκοι, αλλά δεν κοίταξαν ούτε μία στιγμή πίσω. Τους είπαν τρελούς κάποιοι εκ των πολιτικών μας, που είδαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Είναι φοβερή η αστοχία του τέως ηγέτη του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει ξεπεράσει και αυτήν του πουλέν του, της νυν προέδρου Αννίτας Δημητρίου. Αντί να περιμένει να δει τι ακριβώς συμβαίνει με τη βολιδοσκόπηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήρια του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποδέχθηκε να συμμετάσχει στην προτεινόμενη τριμερή.

Σε 24 ώρες πήρε πίσω την πρώτη δήλωση και επανήλθε στον κριτικό του ρόλο προς τον νυν Πρόεδρο, εκφράζοντας βασικά την πίκρα του για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Βιάζεται και σκοντάφτει. Τι απέμεινε στον αναγνώστη των αναρτήσεων του; Ότι πιστεύει την κατοχική Τουρκία και όχι την κυβέρνηση της Κύπρου. Ο …«αγαπητός» μας Φούλης μετά πήγε για μπάνια; Ή μήπως έγραψε τις αναρτήσεις του από την παραλία;

Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: Hellas Journal/Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO


Σχολιάστε εδώ