Και τι δεν έχει ετούτη η χώρα, εμάς όμως μας λείπουν πολλά…

Και τι δεν έχει ετούτη η χώρα, εμάς όμως μας λείπουν πολλά…

Όπου και να κοιτάξεις, σαν την Ελλάδα δεν θα βρεις πουθενά. Η χώρα μας τα έχει όλα στον υπερθετικό βαθμό. Αξίζει πολλά. Δεν της λείπει τίποτα. Τη ζηλεύουν πολλοί, που ψάχνουν τρόπους να την εκμεταλλευτούν. Και το κάνουν. Αλλά βάζουμε κι εμείς το… χεράκι μας. Ούτε η χώρα φταίει ούτε κανένας άλλος. Όλα τα έχουμε, αλλά δεν τα αξιοποιούμε όπως πρέπει, και έρχονται οι καρχαρίες και μας καταπίνουν… αμάσητους.

Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Η ωμή πραγματικότητα.

• Πωλήσεις 725 εκατ. ευρώ είχε η Inditex στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Σχεδόν το 1/3 του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στο λιανικό εμπόριο ένδυσης στην Ελλάδα το διάστημα αυτό κατευθύνθηκε στα σήματα του ισπανικού ομίλου Inditex («Zara»).

Όταν το ένα τρίτο του τζίρου το δίνουμε στους ξένους, για τους δικούς μας τι θα μείνει;
Αυτά βλέπουν οι πολυεθνικές και… πλακώνουν. Να φάμε μπορεί να μην έχουμε, αλλά από τα… «Zara» θα βρούμε λεφτά να ψωνίσουμε.

Παράδεισος, λοιπόν, για τους ξένους εμπόρους η Ελλάδα. Και για τους ιθαγενείς, κόλαση… Μια κόλαση που τη στήνουμε οι ίδιοι, όμως. Με τη ματαιοδοξία και την αμετροέπεια που μας χαρακτηρίζουν.

• Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το α’ εξάμηνο του 2024 ενισχύθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας στα 5,86 δισ. ευρώ από 5,69 δισ. ευρώ, με τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται το ίδιο διάστημα κατά 2,9%.
Παράδεισος και για τους μεγαλέμπορους, ντόπιους και ξένους. Αυγατίζουν τα κέρδη τους, πλουτίζουν σε μια χώρα που είναι στα όρια της πτώχευσης. Κι εμείς μόνο που δεν τους… χειροκροτούμε. Ανεβάζουν στον… Θεό τις τιμές κι εμείς κάνουμε ουρά για να ψωνίσουμε. Να τους δώσουμε κι άλλα. Από αυτά που δεν έχουμε…

• Ο τουρισμός στηρίζει τις οικονομίες του Νότου. Είναι η βασική αιτία που αναπτύσσονται πιο γρήγορα έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και τη βασική αιτία που το ΑΕΠ της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε άλλη στήλη γράφουμε ότι, έτσι όπως πάμε, θα τον χάσουμε και τον τουρισμό. Με την ανοργανωσιά, την αλόγιστη ακρίβεια, την ασυδοσία που επικρατεί, θα τον παραδώσουμε σε ξένους, που θα εκμεταλλευτούν το φυσικό κάλλος της χώρας και θα πλουτίζουν. Επειδή ακριβώς εμείς θα τα έχουμε κάνει θάλασσα. Και θα είμαστε υπάλληλοι των ξένων, εκεί που σήμερα είμαστε αφεντικά, μικρά ή μεγάλα.

Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη, χαρισματική χώρα. Από μόνη της σε συντηρεί, σε κάνει αυτάρκη. Εμείς, όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε σωστά, να την… τρυγήσουμε, να πάρουμε αυτά που μας δίνει απλόχερα.

Αν δεν αλλάξουμε τακτική, αν δεν αξιοποιήσουμε εμείς τη χώρα μας, θα το κάνουν κάποιοι άλλοι κι εμείς, ως συνήθως, θα διαμαρτυρόμαστε και θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει. Γιατί εμείς δεν φταίμε ποτέ…

Αυτό μας έφαγε. Δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, γιατί δεν καταλογίζουμε ποτέ καμία ευθύνη στον εαυτό μας. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά.

Ή, μάλλον, πάμε. Στον πάτο…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ