Μ. Κρανίδης στο “Π”: Φοιτητικές μισθώσεις, μια δύσκολη άσκηση διαχρονικά

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Φοιτητικές μισθώσεις, μια δύσκολη άσκηση διαχρονικά

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO «Krama Property»,
Μέλους ΔΣ, Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ,
Προέδρου ΕΝΙΒΟΠΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
www.kramaproperty.com


Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, χιλιάδες νέοι και νέες είναι στην ευχάριστη θέση να είναι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και στις σχολές της χώρας μας. Πολλοί από αυτούς, όμως, που θα φοιτήσουν σε άλλη πόλη από την κύρια κατοικία τους πρέπει να αντιμετωπίσουν, μαζί με τις οικογένειές τους, το θέμα της στέγασής τους. Τα σημαντικότερα ζητήματα σε σχέση με τη φοιτητική στέγη σήμερα στην Ελλάδα είναι επιγραμματικά τα κάτωθι:

Οι τιμές των κατάλληλων προς φοιτητική μίσθωση κατοικιών είναι σε ανοδική πορεία από το 2017 και μετά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η διαθεσιμότητα κατοικιών μικρότερου εμβαδού είναι ακόμη αρκετά περιορισμένη, τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στις κρατικές φοιτητικές εστίες. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων εντείνει το φαινόμενο, αν και τα ακίνητα αυτά, ακόμα και να βγουν στην κλασική μίσθωση, θα έχουν υψηλές τιμές λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής τους.
Παραμένουν αναξιοποίητα χιλιάδες κενά ακίνητα του Δημοσίου, των τραπεζών και ιδιωτών, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαθεσιμότητας ακινήτων.
Μια νέα τάση είναι η επιλογή σχολών στον τόπο κύριας κατοικίας των φοιτητών, ειδικά στα αστικά κέντρα, και η επιλογή της συγκατοίκησης, σε συνδυασμό με το κίνητρο του αυξημένου επιδόματος φοιτητικής στέγης συγκατοίκησης, που φτάνει τα 2.500 ευρώ το 2024.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική στέγης και ειδικά φοιτητικής στέγης. Βασικοί πυλώνες πρέπει να είναι:

• Η δημιουργία προγράμματος εύρεσης στέγης, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί η ψηφιακή υποδομή που θα επιτρέπει τη σύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, ειδικά για συγκατοίκηση, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Άλλωστε, η παροχή βοήθειας για την εξεύρεση στέγης, τουλάχιστον για τους πρωτοετείς φοιτητές, σε ιδιωτικές κατοικίες, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των ιδρυμάτων τους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
• Η παροχή ισχυρών κινήτρων για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων, όπως η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία μισθωμάτων για μία τριετία πρώτης μίσθωσης, που έχει προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο είναι σε ισχύ, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη επιδότηση από τα 4.000 ευρώ που δίνονται σήμερα.
• Η δημιουργία ενός προγράμματος για την «κάλυψη» του ενοικίου σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα ή για την παραχώρηση δημόσιων ακινήτων με χαμηλά ενοίκια, ώστε να αξιοποιηθούν τα χιλιάδες δημόσια ακίνητα που παραμένουν κενά και αναξιοποίητα.
• Η άμεση ανακαίνιση και κατασκευή κτιρίων φοιτητικών εστιών στα μεγάλα πανεπιστήμια, μέσω κοινωνικής αντιπαροχής ή ΣΔΙΤ.
• Η παροχή μεγαλύτερων εκπτώσεων από τους παρόχους ρεύματος, νερού, internet και εξοπλισμού για τα ακίνητα που προορίζονται για φοιτητική στέγη.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά ακόμη ζητήματα που πρέπει να λύσει άμεσα. Η ολοκληρωμένη στήριξη της φοιτητικής στέγης, για την ενίσχυση της παιδείας και της νεολαίας μας, είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε οι νέοι και οι νέες μας να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην εκπαιδευτική τους υποχρέωση, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και απαιτούνται ενέργειες χθες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ