Κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις – Ο Ερντογάν ετοιμάζει το Στράτευμα για τις επερχόμενες εξελίξεις – Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

Κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις – Ο Ερντογάν ετοιμάζει το Στράτευμα για τις επερχόμενες εξελίξεις – Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ


Του
ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*
Αντιστράτηγου ε.α.


Πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) την 1η Αυγούστου, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προαχθέντων ανώτατων αξιωματικών και η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων αποκαλύπτουν τη βαθμιαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Ερντογάν προς το Στράτευμα και τη συνέχιση της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία προετοιμάζει το Στράτευμα για την αντιμετώπιση συγκρούσεων στην περιοχή.

Πριν από τη συνεδρίαση, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, ο τούρκος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τα μέλη του ΑΣΣ, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το Επίσημο Βιβλίο, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση, στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, στο οποίο μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου σημειώνονται θερμές συγκρούσεις και πολιτικές δολοφονίες στη γεωγραφία μας, η Τουρκία αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα μέχρι τέλους, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις επεκτατικές φιλοδοξίες που αναβιώνουν το τελευταίο διάστημα. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε θάλασσα αίματος και θα συνεχίσουμε να είμαστε πηγή εμπιστοσύνης για τους φίλους μας αλλά και τον λαό μας…»

Στις φετινές κρίσεις, όπως και στις αντίστοιχες των τελευταίων ετών, πρυτάνευσε η λογική της επιλογής όχι των ικανών αλλά των πιστών στον Ερντογάν αξιωματικών. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατηρηθούν στις θέσεις τους όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων, δίνοντας παράταση παραμονής ενός έτους στον διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Ερτζ. Τατλίογλου, η θητεία του οποίου έληγε. Ο τελευταίος είχε αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου σε ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο και είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα». Θυμίζουμε ότι οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου, των Χερσαίων Δυνάμεων και των Αεροπορικών Δυνάμεων δεν έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ή σχολές του ΝΑΤΟ ή άλλων δυτικών χωρών, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν στο Τουρκικό Στράτευμα έχαιραν εκτίμησης οι αξιωματικοί οι οποίοι είχαν ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.

Οι αντιστράτηγοι Λ. Εργκιούν και Μ. Τοκέλ από τον Στρατό Ξηράς προήχθησαν στον βαθμό του στρατηγού και ο αντιναύαρχος Κ. Γιλντίζ από το Πολεμικό Ναυτικό στον βαθμό του ναυάρχου. Προήχθησαν στον επόμενο βαθμό 23 ανώτατοι αξιωματικοί, δόθηκε παράταση παραμονής σε 34 ανώτατους, ενώ ταυτόχρονα προήχθησαν στον βαθμό του ανώτατου αξιωματικού 77 συνταγματάρχες, πλοίαρχοι και σμήναρχοι.

Έτσι, ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών στις ΤΕΔ αυξήθηκε από τους 281 στους 327 και, κατά συνέπεια, επανέρχεται η ομαλότητα στο Τουρκικό Στράτευμα όσον αφορά τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών, καθώς μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ο αριθμός τους είχε μειωθεί από τους 326 στους 196, λόγω αποστρατειών μεγάλου αριθμού στρατηγών. Την τελευταία οκταετία, λόγω των διώξεων αξιωματικών αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης του Ερντογάν στο Στράτευμα, υπήρχε μειωμένος αριθμός ανώτατων αξιωματικών, με αποτέλεσμα σχηματισμοί επιπέδου Ταξιαρχίας, Μεραρχίας αλλά και Σώματος Στρατού να διοικούνται από αξιωματικούς μικρότερου βαθμού.

Ο προαγόμενος στον βαθμό του στρατηγού και φερόμενος ως μελλοντικός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Τοκέλ, αν και ανήκε στο στρατόπεδο των δυτικότροπων αξιωματικών, έκανε στροφή και εντάχθηκε την τελευταία δεκαετία στον πυρήνα των έμπιστων στον Ερντογάν αξιωματικών. Αυτός, αν και είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση «Βαριοπούλα» (Balyoz), αποφυλακίσθηκε μετά από τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος του 2016 φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη των πραξικοπηματιών, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο διετέλεσε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατά την εξέταση του συμβάντος δίωξης επτά κεμαλιστών ανθυπολοχαγών στη Σχολή Πεζικού.

Συμπερασματικά:

– Καμία αλλαγή στην ηγεσία των Κλάδων των ΤΕΔ, η οποία είναι γνωστή για το αντιδυτικό της προφίλ και την πίστη της στη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρασία.

– Ο Ερντογάν, μετά από μία μακρά περίοδο, από την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και έπειτα, κλείνει τα κενά που υπήρχαν στους ανώτατους αξιωματικούς, προάγοντας μεγάλο αριθμό έμπιστων αξιωματικών και καλύπτοντας τις ανάγκες σε θέσεις διοίκησης σχηματισμών και ιδιαίτερα στις νεότευκτες Ταξιαρχίες Καταδρομών.

– Ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εμπλακεί σε ένοπλη αντιπαράθεση με χώρες της περιοχής και κυρίως με το Ισραήλ, με το οποίο οι σχέσεις έχουν φτάσει σε οριακά χαμηλό επίπεδο.

– Ο τούρκος Πρόεδρος χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, μια πλήρη στρατιωτική δομή και πιστή σε αυτόν στρατιωτική ηγεσία, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή θεωρείται σίγουρο ότι θα συμπαρασύρουν και την Τουρκία.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ