Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η ακρίβεια μειώνει το εισόδημα των πολιτών και η κυβέρνηση απλώς παρατηρεί

Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η ακρίβεια μειώνει το εισόδημα των πολιτών και η κυβέρνηση απλώς παρατηρεί

Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας


Ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας της ακρίβειας καλούνται να περάσουν οι πολίτες, και η κυβέρνηση, αντί να λάβει εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα ανάσχεσης και ανακούφισης, απλώς παρατηρεί, επιλέγοντας να παρέμβει μερικώς και μόνο όταν προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα εκτοξεύτηκαν εδώ και εβδομάδες, όμως μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, τα οποία αφορούν την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να φροντίσει εγκαίρως να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστεί συμφέρουσα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και το κάθε νοικοκυριό έχουν την εύλογη επιθυμία να μπορούν να υπολογίζουν το μέρος του προϋπολογισμού τους που θα διαθέτουν για την κάλυψη των δαπανών ενέργειας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε προγραμματισμό και κυρίως να μπορούν να τον τηρούν, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα αποπληρώνονται και οι λοιπές υποχρεώσεις τους.

Επιτέλους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι λόγοι για την επιδεινούμενη ακρίβεια δεν είναι εξωγενείς, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας, με τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα τις αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες έχουν συμπαρασύρει τις τιμές σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και στο μεγαλύτερο μέρος της παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτό και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η κοινωνία, η οποία καλείται να επιβιώσει κάτω από τα νέα, δυσβάσταχτα δεδομένα, και από την άλλη η κυβέρνηση, η οποία επιβεβαιώνει ότι μπορεί να επιδοθεί μόνο στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής. Είναι πραγματικά απορίας άξιον τι έχει αλλάξει και τα ίδια στελέχη της ΝΔ τα οποία ασκούσαν κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα που μοίραζε στους πολίτες τώρα πράττουν το ίδιο, θεωρώντας, μάλιστα, ότι πρόκειται για ορθή πρακτική.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ούτε από τους μεν ούτε από τους δε ότι οι παρεμβάσεις, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να στοχεύουν εκ των προτέρων στην ενίσχυση της οικονομικής δύναμης των πολιτών και όχι στην ανακούφισή τους αφότου το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί από τη φορολόγηση, τις εισφορές και το ολοένα αυξανόμενο κύμα ακρίβειας.

Το ίδιο αναποτελεσματική και εντελώς μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας είναι η στάση της κυβέρνησης και σε σχέση με τη λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες, αντί να επικεντρώνονται στην αποταμίευση και στον δανεισμό, λειτουργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη σε βάρος των συναλλασσομένων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μετριαστεί το φαινόμενο, οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν δυσανάλογο «φόρο πολυτελείας» επειδή απλώς κάνουν χρήση του τραπεζικού συστήματος, με το κράτος να είναι αυτό που έχει επιβάλει αυτή την πρακτική.

Τέλος, κάτι ακόμη που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με εμμονικό τρόπο είναι η άρνηση προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το σύνολο των πολιτών. Από πλευράς κυβέρνησης παρουσιάζονται δικαιολογίες, οι οποίες περισσότερο συγκλίνουν στο ότι δεν προχωράει στη μείωση μόνο και μόνο γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με ευθύνη της, δεν έχουν το επαρκές προσωπικό για να προχωρήσουν στους σχετικούς ελέγχους.

Πάντως, ακόμη και η δοκιμαστική μείωση της τιμής του ελαιολάδου, στα πρότυπα άλλων χωρών, θα δρούσε καταλυτικά. Πρόκειται για ένα βασικό αγαθό, καθημερινής χρήσης και ευρείας κατανάλωσης, στο οποίο έχουν καταγραφεί δυσθεώρητες αυξήσεις, οπότε ακόμη και μια μικρή μείωση της τιμής θα ήταν σημαντική για τους καταναλωτές. Επιπλέον, μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε ένα βασικό προϊόν και τους επακόλουθους ελέγχους για την ορθή εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να διαπιστωθεί άμεσα από πλευράς κυβέρνησης αν πρόκειται για ένα μέτρο που σε ευρύτερη εφαρμογή θα ανακούφιζε κάθε νοικοκυριό της χώρας μας.

Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνουν το ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί και να προχωράει σε παρεμβάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την κοινωνία που στενάζει, τις αυξημένες ανάγκες των συμπατριωτών μας και τις τεκμηριωμένες προτάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ