ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο και τις επόμενες ημέρες – Τι αποφασίστηκε στη Διυπουργική σύσκεψη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο και τις επόμενες ημέρες – Τι αποφασίστηκε στη Διυπουργική σύσκεψη

Διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν αύριο και τις επόμενες ημέρες. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ  για εκδήλωση επικίνδυνων πυρκαγιών, ακόμα και mega fires.

Για αυτό το λόγο στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

•          Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε κατάσταση συναγερμού με γενική επιφυλακή και διασπορά των επίγειων και ενάεριων δυνάμεων.

•          Στις περιοχές πολύ υψηλής επικινδυνότητας τα δάση, τα άλση και τα πάρκα θα είναι κλειστά με αποφάσεις των Περιφερειών και των  Δήμων. Οι είσοδοι θα φυλάσσονται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

•          Η ΕΛΑΣ θα πραγματοποιεί αυξημένες περιπολίες στα δάση και θα είναι σε απόλυτη εγρήγορση για απομακρύνσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία αν χρειαστεί.

•          Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν αυξημένα περίπολα σε δασικές εκτάσεις και  ορεινούς όγκους, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών εφόσον χρειαστεί.

•          Σε αυξημένη ετοιμότητα το Λιμενικό

•          Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία.

•          Επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Β. Κικίλιας: Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα επικρατήσουν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών – Η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο «κόκκινο»



Σχολιάστε εδώ