Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Μέση Ανατολή: Όλα εξαρτώνται από τις ορέξεις των προβοκατόρων

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Μέση Ανατολή: Όλα εξαρτώνται από τις ορέξεις των προβοκατόρων


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η ρουκέτα που σκότωσε τα παιδιά στο Βόρειο Ισραήλ χρεώθηκε στη Χεζμπολάχ. Πριν από λίγο καιρό, η Κύπρος δέχθηκε απειλές από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, απειλές τις οποίες ακόμα προσπαθούν να αναλύσουν οι διπλωματικοί παρατηρητές, τονίζοντας ότι το νησί έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο περιφερειακών συγκρούσεων, γεγονός που υπενθυμίζει την εγγύτητά του με την ασταθή Μέση Ανατολή.

Με μια προκλητική ομιλία, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε αναφερθεί στην Κύπρο, απειλώντας να βάλει στο στόχαστρο «το μικρό, διαιρεμένο νησί της Μεσογείου, αν βοηθήσει το Ισραήλ σε έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ της λιβανέζικης οργάνωσης και του Ισραήλ».

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ παραμένει στο τραπέζι για πολλούς λόγους, η ίδια η αναφορά της Κύπρου προσθέτει μια νέα διάσταση στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα. Κινδυνεύει να παρασύρει ένα έθνος της ΕΕ σε έναν πόλεμο που έχει ήδη εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή και θέτει στο επίκεντρο τους δεσμούς της Κύπρου με το Ισραήλ.

Η Κύπρος, που είναι το νοτιότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γεωγραφικά, ως νησί της Ανατολικής Μεσογείου, πολύ πιο κοντά στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, από ό,τι στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να υπερασπιστούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης.

Οι παρατηρητές λένε ότι το Ισραήλ έχει προσεγγίσει την Κύπρο ως εταίρο για την αποτροπή περιφερειακών απειλών, ιδίως από την Τουρκία και από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει το κυπριακό έδαφος για να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά του σε πιθανό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Η Κύπρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκεται στον πόλεμο της Γάζας, σημειώνοντας τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες που βοήθησαν να μεταφερθεί βοήθεια στην περιοχή.

To σενάριο κατά το οποίο το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε κυπριακές βάσεις για τις στρατιωτικές του δυνάμεις, για το οποίο προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, θα επέκτεινε ουσιαστικά τον πόλεμο της Γάζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα σήμαινε ότι μία χώρα της ΕΕ εμπλέκεται, για πρώτη φορά, άμεσα σε έναν διευρυμένο πόλεμο, άρα κατ’ επέκταση θα εμπλεκόταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλλον αυτό έχει στο μυαλό του ο «μακιαβελικός» Νασράλα προκειμένου να διευρύνει τη σύγκρουση, ώστε να εμπλακούν και άλλοι ισχυροί παράγοντες, γιατί δύσκολα θα άντεχε επί μακρόν σε μια μερική περιφερειακή σύγκρουση με το Ισραήλ.

Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας των προβοκατόρων, που καμιά φορά ωθεί τις όποιες εξελίξεις σε κατευθύνσεις που δύσκολα προβλέπονται.

Και η περιοχή αυτή βρίθει από τέτοιους. Τα νεκρά παιδιά στο Βόρειο Ισραήλ το δείχνουν…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: facebook.com/IsraelMOD



Σχολιάστε εδώ