Φορολογικό απυρόβλητο για τα κρυπτονομίσματα – Καταργήθηκε η ομάδα εργασίας που θα μελετούσε το ζήτημα της φορολογίας

Φορολογικό απυρόβλητο για τα κρυπτονομίσματα – Καταργήθηκε η ομάδα εργασίας που θα μελετούσε το ζήτημα της φορολογίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο συστάθηκε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα.

Με νεότερη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, η ομάδα διαλύεται καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναστέλλει επ’ αόριστον τα σχέδιά του «για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Η αιτία όπως αναφέρει το ERTnews, «η ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της ομάδας εργασίας». Συνεπώς, το ζήτημα θα επανεξετασθεί όταν …ωριμάσουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη φορολόγησης των κερδών από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων ενώ θα παραμείνει «θολό» το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από σχετικές υπεραξίες.

Nα σημειωθεί πως τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και συνεπώς θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή με συντελεστή 15%.

Κομβικό σημείο αποτελεί η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.

Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, δραστηριότητες στο dark web, εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται αυστηρότερη νομοθεσία με την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτο: KNFind από το Pixabay


Σχολιάστε εδώ