Συμεών Κεδίκογλου: Συνεχίζει για 20η μέρα το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος των Σερρών!

Συμεών Κεδίκογλου: Συνεχίζει για 20η μέρα το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος των Σερρών!

Δήλωση του Συμεών Κεδίκογλου, Βουλευτή Ευβοίας και Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Συνεχίζει για 20η μέρα το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος των Σερρών!

Σχεδόν επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες καίει η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου, μετά από κεραυνούς που έπεσαν στο όρος Όρβηλος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, και έχει αποτεφρώσει μέχρι σήμερα πολλές χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης και δάσους με μοναδική βιοποικιλότητα, στο οποίο βρίσκονταν δέντρα ηλικίας άνω των 200 ετών, ενώ μέρος του όρους είναι ενταγμένο στο δίκτυο των περιοχών «Natura 2000».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με παρέμβαση στη Βουλή στις 26 Ιουλίου, είχε εγκαίρως θέσει καίρια ερωτήματα για τις ολιγωρίες στην πιο κρίσιμη αρχική φάση της πυρκαγιάς, που είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση και την καταστροφική εξάπλωσή της. Ωστόσο, οι ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φωτιάς συνεχίστηκαν…

Παρά την αδιάκοπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών όλο αυτό το διάστημα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος άστοχος. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να εγκαταλείπεται ένα ολόκληρο βουνό στη μανία της πυρκαγιάς για 20 ολόκληρες ημέρες, να καταστρέφονται πολύτιμα οικοσυστήματα και να κινδυνεύουν οικισμοί.

Η έντονη ξηρασία, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής εξηγούν την έκταση της πυρκαγιάς, αλλά δεν δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη αποτυχία των υπευθύνων να την αντιμετωπίσουν. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος να λάβουν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Όρβηλο!

Φωτό: screenshot video YouTube


Σχολιάστε εδώ