Σαρωτικές διασταυρώσεις σε χιλιάδες δηλώσεις

Σαρωτικές διασταυρώσεις σε χιλιάδες δηλώσεις

Στο στόχαστρο του αλγορίθμου της Εφορίας θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα, όσοι εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις κοντά στο ύψος των εισοδημάτων τους και όσοι επικαλέστηκαν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες φορολογούμενοι, για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων, προχωρούν σε ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Οι ελεγκτικές αρχές μπορεί να δέχονται ως ορθά τα ποσά που αναγράφονται στους σχετικούς κωδικούς, αλλά τον τελικό λόγο θα τον πουν όταν γίνουν οι ανάλογες διασταυρώσεις. Πέρυσι, περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το δηλωθέν. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η Εφορία ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Εφορίας:
• 547.827 μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ και φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,84 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί προστέθηκαν στα δηλωθέντα εισοδήματά τους και 1,38 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των τεκμηρίων (σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

• 465.238 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ, αλλά φορολογήθηκαν για 2,29 δισ. ευρώ λόγω τεκμηρίων.

• 377.292 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 209 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 1,78 δισ. και τελικά φορολογήθηκαν για εισόδημα 1,98 δισ. ευρώ.

• 180.889 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν εισόδημα ύψους 391 εκατ., αλλά η Εφορία τούς πρόσθεσε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 759 εκατ. ευρώ.

• 91.045 φορολογούμενοι με αγροτική δραστηριότητα εμφάνισαν στην Εφορία εισόδημα 185 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν 328 εκατ. ευρώ και φορολογήθηκαν τελικά για 513 εκατ. ευρώ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ