Πλυντήριο σκανδάλων – Υποκλοπές, Τέμπη, Καραϊβάζ

Πλυντήριο σκανδάλων – Υποκλοπές, Τέμπη, Καραϊβάζ

Στο συρτάρι οι ευθύνες, κανένας ένοχος, με τη βούλα της κυβέρνησης

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δυσφορίας, απογοήτευσης και κλιμακούμενης οργής στις τάξεις των πολιτών συνθέτουν αφενός οι ενέργειες της κυβέρνησης και αφετέρου οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας (και) με βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο. Προϊόντος του χρόνου, το αίσθημα ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γενικευμένη και οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών καθίσταται όλο και πιο έντονο.

Φαινόμενα που συμβαίνουν για πρώτη φορά στη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια.

Η κυβέρνηση μετέρχεται κάθε τρόπο και μέσο προκειμένου να συσκοτίσει, να παραπλανήσει και, στο τελικό στάδιο, να κουκουλώσει τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών σε μικρής ή μεγαλύτερης εμβέλειας σκάνδαλα και έκνομες πράξεις.

Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις δείχνει να έχει αρωγούς και… συνήγορους δικαστικούς λειτουργούς, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο.

Με συνέπεια να βαθαίνει κι άλλο η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον θεσμό, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μεγάλη μερίδα δικαστών εκδίδει αποφάσεις με πολιτικά, κομματικά, συνδικαλιστικά ή και προσωπικά κριτήρια. Και αυτή είναι μια κατάσταση που τείνει να παγιωθεί και πολύ δύσκολα θα καταστεί αναστρέψιμη.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει στο αρχείο το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, που ταλανίζει τη χώρα επί μία τριετία, προκάλεσε γενικό σοκ! Πολύ, δε, περισσότερο για το γεγονός ότι απάλλαξε από τις ευθύνες την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και κάθε υπηρεσία που σχετίζεται με το κράτος. Εν κατακλείδι… ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Οι αντιδράσεις υπήρξαν σφοδρές και σε πολλά επίπεδα, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται κόντρα στην παγιωμένη εντύπωση που υπάρχει μεταξύ των πολιτών ότι οι υποκλοπές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, την ανοχή της και προς εξυπηρέτησή της. Και αυτό κάνει ακόμη πιο μεγάλη την οργή και την αγανάκτηση.

«Με την απόφασή της αυτή, η Δικαιοσύνη είναι σαν να πυροβόλησε τα πόδια της», ήταν το πλέον χαρακτηριστικό σχόλιο που ακούστηκε.

«Μαύρη τρύπα»
Την έντονη δυσφορία των πολιτών, ωστόσο, προκάλεσε αυτές τις ημέρες μία ακόμη απόφαση της Δικαιοσύνης, που σχετίζεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ. Το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους δύο κατηγορούμενους που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία, ενισχύοντας περαιτέρω το κλίμα καχυποψίας, ενώ οι υποψίες των πολιτών για συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων της δολοφονίας επεκτείνονται, πέραν της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, και στην Αστυνομία.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, ο Γ. Καραϊβάζ σχεδίαζε να φέρει στο φως στοιχεία για τη δράση της μαφίας στην Ελλάδα και τις διασυνδέσεις της με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αθώ­ωση των δύο συλληφθέντων, η υπόθεση της δολοφονίας επιστρέφει στο σημείο μηδέν και ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολοφόνοι και οι εντολοδόχοι τους.

Η όλη υπόθεση τείνει να γίνει μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στην ιστορία της Ελληνικής Α­στυνομίας και έχει, όπως είναι ευνόητο, άμεσο αντίκτυπο στην κυβέρνηση. Για «μαύρη εβδομάδα» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έκανε λόγο η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τόνισε ότι «η ατιμωρησία παραμένει κανόνας» στη χώρα μας.

Και υπάρχει και συνέχεια. Τις προηγούμενες ημέρες αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς ό­ρους ο σταθμάρχης του ΟΣΕ, βασικός υπεύθυνος για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο φορτώθηκαν εξ ολοκλήρου οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα, προκειμένου να… βγουν λάδι άλλα πρόσωπα, μεγαλύτερης σημασίας για την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα; Κανείς αυτήν τη στιγμή δεν έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί για το τραγικό δυστύχημα. Δεδομένου ότι όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό έχουν αναφορά στην κυβέρνηση ή ήταν επιλογή υπουργών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα βγουν σχεδόν αλώβητοι από τη δικαστική περιπέτεια. Και όχι άδικα.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει άλλωστε μακρά προϊστορία στη συσκότιση και στη συγκάλυψη ευθυνών.

Από το ναυάγιο στη Πύλο, με τους 82 νεκρούς μετανάστες και εκατοντάδες αγνοούμενους, που δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανέναν, μέχρι τη διαρροή, παραμονές ευρωεκλογών, emails χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού, με μοναδικό αποδεκτή την τότε ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η τελευταία αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο, καρατομήθηκαν κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι και η υπόθεση έκλεισε ήσυχα κι απλά. Σαν να μη συνέβη ποτέ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ