Πρόβες διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ – Στη σκιά του Πολάκη ο πρόεδρος του κόμματος

Πρόβες διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ – Στη σκιά του Πολάκη ο πρόεδρος του κόμματος

Ενώ η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρέμεται από μια κλωστή, το επόμενο μπρα ντε φερ ηγεσίας και διαφωνούντων έχει «οριστεί» για το διήμερο 4 – 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Η θεματολογία αποτελεί από μόνη της μια καλή αφορμή για τη σύγκρουση, πόσω μάλλον όταν και οι δύο πλευρές είναι σε μόνιμη βάση με το όπλο «παρά πόδα», για να μην πούμε «επ’ ώμου».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι προτάσεις με τις αλλαγές που σχεδιάζει ο Στ. Κασσελάκης στη δομή αλλά και στη λειτουργία του κόμματος. Αλλαγές που, ως γενικό συμπέρασμα, προβλέπουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των κομματικών οργάνων. Θεωρείται βέβαιο ότι μια μεγάλη μερίδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα διαφωνήσει και θα αντιδράσει με σθεναρό τρόπο.

Από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία προκειμένου να περάσουν όλες οι προτάσεις. Αρχικά από την Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια από το Συνέδριο του Οκτωβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ένας αριθμός στελεχών να αποχωρήσει, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του για την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν θα επιλέξουν να το κάνουν αυτό στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή θα περιμένουν το Συνέδριο, όπου η διαφωνία τους θα συνοδευτεί με την αποχώρηση από το κόμμα.

Όλα αυτά εξελίσσονται στη σκιά της «υπόθεσης Πολάκη», που έδωσε νέα πνοή στην εσωστρέφεια που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερο από έναν χρόνο. Με τους χειρισμούς του σε ένα ακόμη κρούσμα απρεπούς (απαράδεκτης) πολιτικά συμπεριφοράς του κρητικού πολιτικού, ο Στ. Κασσελάκης έδειξε καθαρά ότι είτε τον χρειάζεται δίπλα του στη σύγκρουση που θα έχει με τους διαφωνούντες είτε –στη χειρότερη περίπτωση– τον φοβάται και δεν επιθυμεί (τολμάει) να συγκρουστεί μαζί του.

Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πρώτα τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη συνέχεια του έπλεξε δημόσια το εγκώμιο. Εκθείασε μάλιστα την προσφορά του στο κόμμα και στη μάχη κατά της κυβέρνησης. Η στάση του αυτή προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, καθώς ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται γενικώς αυταρχικός και αλαζόνας έναντι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ακόμη περισσότερους, ωστόσο, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και δυσφορία. «Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα; Ο Κασσελάκης ή ο Πολάκης;», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή και πρώην υπουργού.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Facebook/polakis/pavlos



Σχολιάστε εδώ