Δεν ακρίβυνε μόνο το ρεύμα, οι τιμές έχουν… ξεφύγει σε όλα

Δεν ακρίβυνε μόνο το ρεύμα, οι τιμές έχουν… ξεφύγει σε όλα

Ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον πρωθυπουργό να λέει ότι η κυβέρνηση θα πάρει και πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να… αντέξει ο κόσμος τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα. Θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά, θα ληφθούν μέτρα για να πέσουν οι τιμές διάθεσης της κιλοβατώρας κ.λπ. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο για το ρεύμα. Είπε ότι κατανοεί το… ηλεκτροσόκ που παθαίνουν οι καταναλωτές όταν τους έρχονται οι λογαριασμοί από τις εταιρείες, ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι προσιτή η τιμή του κ.λπ.

Όλα, όμως, είχαν αντικείμενο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή περιστρέφονταν γύρω από αυτήν. Όμως το ρεύμα είναι ένα από τα αγαθά που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει υποφερτά. Υπάρχουν δεκάδες άλλα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου, όπως τρόφιμα, φάρμακα, βιταμίνες, χυμοί, είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής κ.λπ., οι τιμές των οποίων έχουν φτάσει στα… ύψη, αλλά γι’ αυτά δεν είπε λέξη ο πρωθυπουργός.

Δεν είπε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ για να πέσουν με τη μία οι τιμές σε όλα, δεν είπε πως θα υπάρξει έλεγχος των τιμών από το χωράφι στο ράφι, δεν είπε γιατί το γάλα εκτός Ελλάδος έχει από 50 έως 90 λεπτά λιγότερο, δεν είπε ότι θα κάνει κάτι χειροπιαστό για να πέσουν οι τιμές. Θα έλεγε κανείς ότι ο πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα, που το μόνο πρόβλημα των ανθρώπων της είναι η τιμή του ρεύματος και τίποτα άλλο. Που σε όλα τα είδη οι τιμές είναι λογικές και μόνο η τιμή του ρεύματος έχει ξεφύγει και απαιτούνται μέτρα για να… μαζευτεί.

Μόνο, όμως, που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος υποφέρει, δεν έχει να ψωνίσει, δεν έχει να πάρει κάτι στα παιδιά του, στο τέλος του μήνα δεν έχει καθόλου χρήματα ούτε για τα πλέον απαραίτητα. Για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, μόνο το ρεύμα είναι το πρόβλημα. Άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνο αυτό. Με τα υπόλοιπα, όμως, τι γίνεται; Θα τα αφήσουμε να μας ταλανίζουν; Γιατί δεν ασχολείται; Δεν τα γνωρίζει, κάνει ότι δεν τα βλέπει ή προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν; Διαλέγετε και παίρνετε. Ο ίδιος όμως επέλεξε. Πριν από μας για μας. Και το ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα. Εμείς δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Εμείς είμαστε μόνο για να ψηφίζουμε και να πληρώνουμε.

Και να λέμε και ευχαριστώ, όταν μας πετάνε κανένα ξεροκόμματο. Όπως οι… παρεμβάσεις για το ρεύμα. Που ουσιαστικά έναν σκοπό έχουν: Να διασφαλίσουν τα προϋπολογισθέντα κέρδη των παρόχων, δηλαδή των επιχειρηματιών, και να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού στο ρεύμα, για να ξεχαστούν τα υπόλοιπα. Γιατί αν υπήρχε πραγματική πρόθεση να βοηθηθεί ο κόσμος, θα υπήρχε διατίμηση στο ρεύμα, θα υ­πήρχε… κόφτης όταν η τιμή του έπαιρνε τον ανήφορο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Γιατί θα μειωθούν τα κέρδη των παρόχων. Θα τους τα πάρουν για να τους τα ξαναδώσουν. Και θα κοροϊδέψουν για έναν μήνα τον κόσμο…

«Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια», που λέει και η παροιμία. Μόνο που εδώ δεν έχουμε τρυγόνια αλλά… μπούφους. Και ο νοών νοείτω…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ