Ρ. Δούρου στο “Π”: Ούτε «τέλος» ούτε «όλα καλά»…

Ρ. Δούρου στο “Π”: Ούτε «τέλος» ούτε «όλα καλά»…

Της
ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ
Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών,
Τομεάρχου Εξωτερικών,
Β’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής


«Οι φίλοι μας μας ταλαιπώρησαν λιγάκι, αλλά στο τέλος όλα καλά», Κυρ. Μητσοτάκης, δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Ουδείς ‘‘σεβασμός’’ επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει», πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 26/7/24.

«Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε», Γ. Γεραπετρίτης, Βουλή, 29/7/24.

«Θέλω να απευθύνω μια έκκληση στην αντιπολίτευση: Τα fake news είναι μεγάλο λάθος και δεν βοηθούν την εθνική υπόθεση. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, είναι αντιπολίτευση στην ίδια σου την πατρίδα», Τ. Χατζηβασιλείου, βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Βουλή, 30/7/24.

Διαβάζοντας αυτές τις τοποθετήσεις, οι έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. «Στο τέλος, όλα καλά», όπως διαβεβαίωσε, χαλαρά, ο κ. Μητσοτάκης στον κήπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με το επεισόδιο στην Κάσο. Και οτιδήποτε άλλο αποτελεί fake news της κακής αντιπολίτευσης, που στρέφεται κατά της πατρίδας. Αυτό τουλάχιστον θέλει η νεοδεξιά κυβέρνηση να πιστέψουν οι πολίτες. Ότι λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών και δεν συνέβη απολύτως τίποτε στην Κάσο κατά την ερευνητική επιχείρηση του ιταλικού πλοίου «IEVOLI Relume». Οτιδήποτε άλλο «πλήττει την πατρίδα».

Δυστυχώς για την πατρίδα, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Να σημειωθεί εισαγωγικά ότι, αν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν η ΝΔ, για την ίδια περίπτωση, θα είχαμε υπερπλειοδοσία εθνολαϊκιστικών κραυγών για «προδοσίες», «προδότες», «ριψάσπιδες» κ.ο.κ. Ό,τι ακριβώς συνέβη κατά την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την ταύτιση της ΝΔ με τη ΧΑ και τις επιθέσεις και τις απειλές κατά του Ν. Κοτζιά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο στην Κάσο, τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο απλά όσο επιχειρεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Με τις μη απαντήσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτείνει την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη κρίκο στο πλαίσιο αυτής της άκρως επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής και της μυστικής διπλωματίας που ασκεί, πλήττοντας τα συμφέροντα της χώρας. Δεν πρόκειται για ένα περιστασιακό επεισόδιο. Απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που έχει επαναφέρει το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αμφισβητώντας συστηματικά την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις αρμοδιότητες της Ελλάδας στα νησιά, στις νησίδες και στις βραχονησίδες του Αιγαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το δόγμα του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, δίνει έμφαση στα δήθεν «ήρεμα νερά», παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα.

Τα γεγονότα, όμως, είναι ξεροκέφαλα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, στην ουσία, τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα οποία αγγίζουν τον πυρήνα του ζητήματος, αν, δηλαδή, υπήρξε παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία και αν απεμπόλησε η κυβέρνηση τη νόμιμη, επίσημα αναρτημένη στον αρμόδιο επίσημο πίνακα του ΟΗΕ και εν ισχύι διεθνώς οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παραμένουν αναπάντητα. Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναλαμβάνει απειλητικά ότι δεν κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»… Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, δυστυχώς για την Ελλάδα, και όχι για τη ΝΔ, η εξωτερική πολιτική της ούτε αποτρέπει την τουρκική επιθετικότητα ούτε την πατρίδα μας διασφαλίζει. Ούτε «τέλος», λοιπόν, ούτε «όλα καλά»…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ