Δ. Παπαχρήστου στο “Π”: Κερδίζουμε σταδιακά το στοίχημα της καθαριότητας με τη συνδρομή των συμπολιτών μας

Δ. Παπαχρήστου στο “Π”: Κερδίζουμε σταδιακά το στοίχημα της καθαριότητας με τη συνδρομή των συμπολιτών μας

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Δημάρχου Σαρωνικού


Ένα από τα μείζονα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή Σαρωνικού, τον Ιανουάριο του 2024, ήταν αυτό της καθαριότητας. Ή καλύτερα, για να ακριβολογούμε, της μη καθαριότητας στον δήμο μας: Οι αυτοσχέδιες χωματερές σχημάτιζαν βουνά στις άκρες των δρόμων και σε κοινόχρηστους χώρους, η διαλογή στην πηγή δεν υπήρχε ούτε καν ως έννοια και ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας ήταν ελλιπής και κακοσυντηρημένος.

Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων βρισκόταν κολλημένος στο παρελθόν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πρακτικής ήταν η εικόνα ενός δήμου βρώμικου και παρατημένου. Εικόνα απωθητική, που σίγουρα αδικούσε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Αττικής.

Εμείς, από πολύ νωρίς, όταν ακόμη σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα της εκλογικής μας μάχης, είχαμε τοποθετήσει την καθαριότητα στην προμετωπίδα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, με στόχο τη δημιουργία ενός δήμου σύγχρονου, περιποιημένου και ανθρωποκεντρικού. Από την πρώτη μας ημέρα στο δημαρχείο, μεθοδικά και οργανωμένα, ακολουθήσαμε την πορεία που είχαμε ήδη χαράξει προκειμένου να αλλάξουμε την εικόνα. Πρωτεύον μας μέλημα ήταν η μαζική περισυλλογή των απορριμμάτων που βρίσκονταν πεταμένα στους δρόμους, προκειμένου να δώσουμε άμεσα τις απαραίτητες ανάσες καθαριότητας στην περιοχή. Κατά το πρώτο δίμηνο της προσπάθειάς μας, μαζέψαμε περίπου 800 φορτηγά σκουπίδια, αφού είχαμε μεριμνήσει προηγουμένως για την ταχεία επιδιόρθωση και τη συντήρηση των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας, της Γραμμής Υποστήριξης του Δημότη, η οποία μέσω ενός πενταψήφιου αριθμού λαμβάνει, μεταξύ άλλων, αιτήματα δημοτών για καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, προτεραιοποιώντας τα στη βάση της επικινδυνότητάς τους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Είμαστε ένας μεγάλος δήμος, με πλήθος αγροτικών και δασικών εκτάσεων, και χρειαζόμαστε τη συνεργασία των συμπολιτών μας προκειμένου να εντοπίζουμε σημεία όπου αυθαίρετα πετιούνται ογκώδη απορρίμματα.

Ταυτόχρονα, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, ώστε σταδιακά να μειώσουμε τους όγκους των απορριμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, εκτοξεύοντας τα κόστη διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε πρόσφατα τη λειτουργία Κινητού Πράσινου Σημείου του Δήμου Σαρωνικού, που περνώντας από όλες τις Δημοτικές Ενότητες παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα υλικά. Προηγήθηκε η καταγραφή της παραγωγής αποβλήτων της τελευταίας δεκαετίας και η δημιουργία δημόσια προσβάσιμου Παρατηρητηρίου Απορριμμάτων, προκειμένου να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες αποβλήτων που διαχειριζόμαστε και να προβαίνουμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες. Επιπλέον, έχουμε εγκαταστήσει δύο πολυκέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Βλέπουμε τους δημότες μας να ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία, προωθώντας μεγάλες ποσότητες, ειδικά πλαστικών μπουκαλιών. Νομίζω ότι η προστιθέμενη αξία του σχεδιασμού μας είναι ότι επενδύσαμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου η υλοποίησή του να γίνει σε στέρεες βάσεις. Ειδικότερα, γνωρίζοντας ότι η διαλογή στην πηγή αποτελεί μονόδρομο για μια βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας του δήμου μας, πραγματοποιώντας διαδραστικές ημερίδες σε όλα τα σχολεία. Και είδαμε ότι η ανταπόκριση μαθητριών και μαθητών ήταν ενθουσιώδης!

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι η καθημερινή, οργανωμένη και αποτελεσματική αποκομιδή τεράστιων όγκων κλαδεμάτων που προέρχονται από ιδιωτικά οικόπεδα, ύστερα από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο δήμος μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αρωγούς στην προσπάθειά μας έχουμε τους συμπολίτες μας, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και τηλεφωνούν στην πενταψήφια Γραμμή του Δημότη, ώστε να γίνει η αποκομιδή με συντεταγμένο τρόπο. Στη συνέχεια, οι όγκοι κατευθύνονται στον λειοτεμαχιστή μας, γίνονται τρίμμα και αξιοποιούνται για τη δημιουργία κομπόστ.

Τέλος, στις ενέργειές μας θα ήθελα να προσθέσω και την πρόσφατη προμήθεια 300 νέων κάδων, που τοποθετήθηκαν σε σημεία στα οποία εντοπίζονταν αυξημένες ανάγκες αποκομιδής.

Σίγουρα, ο δρόμος για να δημιουργήσουμε τον δήμο που ονειρευόμαστε είναι ακόμη μακρύς. Έχουμε, όμως, ξεκάθαρο σχέδιο και θέληση να το εφαρμόσουμε. Σε αυτό χρειαζόμαστε δίπλα μας τους συνδημότες μας και όλους τους πολίτες. Άλλωστε, ο στόχος είναι κοινός: Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ο εκσυγχρονισμός του δήμου μας και η βιώσιμη ανάπτυξή του. Και ένα από τα πρώτα στοιχήματα που βάλαμε, αυτό της καθαριότητας, φαίνεται να κερδίζεται με τη δική τους συνδρομή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ