Μόλις 1 στις 10 γυναίκες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αισθάνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επόμενες

Μόλις 1 στις 10 γυναίκες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αισθάνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επόμενες

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η οργάνωση Lean in Network Greece (Athens) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, με επικέντρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας (task force) με θέμα «Κλιματική Κρίση και Έμφυλη Ισότητα», η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Truberries, στο διάστημα 1 – 10 Μαρτίου 2024, με στόχο να συμπεριληφθούν τα ευρήματά της στην εκτενή αναφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την ανάλυση, επεξεργασία και δημιουργία πολιτικών για την υποστήριξη των γυναικών των περιοχών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η έρευνα υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς, στο πλαίσιο του σημαντικού πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας για τη Συμπερίληψη, την Ισότιμη Αντιμετώπιση και τη Διαφορετικότητα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Η έρευνα υιοθέτησε μια ποσοτική μεθοδολογία, βασιζόμενη σε ατομικές συνεντεύξεις με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 300 γυναικών, καλύπτοντας αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Συμμετείχαν εργαζόμενες και μη εργαζόμενες, με παιδιά και χωρίς παιδιά, προσφέροντας μια σφαιρική άποψη για το θέμα που ερευνήθηκε.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:
= Παρά την εμπειρία των γυναικών, που πήραν μέρος στην έρευνα, με φυσικές καταστροφές, το επίπεδο ενημέρωσης παραμένει χαμηλό, με μόνο 1 στις 10 γυναίκες να νιώθει ότι είναι επαρκώς ενημερωμένη.
= Η πιο κρίσιμη συνέπεια για αυτές τις γυναίκες είναι η απώλεια της εργασίας τους (70% έναντι 60% στο σύνολο). Πιο συγκεκριμένα, η καταστροφή έπληξε την οικονομική σταθερότητα για το 43% των γυναικών, την εργασία για το 36% των γυναικών και τη στέγη για το 34%. Οι πληγείσες που αναδεικνύουν την έμφυλη διαφορά των συνεπειών της πλημμύρας τονίζουν σημαντικά περισσότερο τις συνέπειες στην εργασία τους, με ποσοστό 82%.
= Το 81% των γυναικών που αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες δηλώνει εξάντληση/υπερκόπωση.
= Κατάθλιψη αντιμετωπίζουν 6 στις 10 γυναίκες, ενώ οι διαταραχές άγχους αναφέρθηκαν από 4 στις 10 πληγείσες.
= Οι πληγείσες γυναίκες που αναγνωρίζουν τη σημασία της έμφυλης διάστασης των συνεπειών επισημαίνουν σημαντικά περισσότερο την ανάγκη για οργανωμένη δράση και εξειδικευμένη υποστήριξη. Συγκεκριμένα, το 55% υπογραμμίζει την ανάγκη για καθοδήγηση και υποστήριξη από ειδικούς.
= Σχεδόν 2 στις 3 γυναίκες δεν γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και αντίστοιχο ποσοστό δεν γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες.
= Σχεδόν 1 – 3 νέες γυναίκες ηλικίας 20 – 29 ετών (27%) δηλώνουν επιθυμία να αλλάξουν τόπο διαμονής, καθώς είναι συμβατή με τη φάση ζωής τους και την επιθυμία τους για περισσότερες ευκαιρίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ