Συνεχίζουν το… βιολί τους με την ονομασία τα Σκόπια κι εμείς τους κουνάμε τη σημαία της ΕΕ

Συνεχίζουν το… βιολί τους με την ονομασία τα Σκόπια κι εμείς τους κουνάμε τη σημαία της ΕΕ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ, Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΤΕΡΕΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν από σκοπιανά ΜΜΕ, επειδή απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα μας στον Σ. Λουκρόφσκι, έναν από τους πιο ακραίους εκπροσώπους του αλυτρωτισμού εις βάρος της χώρας μας, ο οποίος επρόκειτο να πάρει μέρος σε μια εκδήλωση της υποτιθέμενης «μακεδονικής» μειονότητας, αναφέροντας μάλιστα το χωριό Μελίτη με το σλαβικό όνομα Οβκαράνι.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Λουκρόφσκι εξηγεί ότι είναι ακτιβιστής για την «υπόθεση του Αιγαίου» και δεν του επιτράπηκε να επισκεφθεί το χωριό όπου οι πρόγονοί του «εκτελέστηκαν και εκτοπίστηκαν πριν από 76 χρόνια». Όταν η επίσημη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προβάλλει και ενισχύει τις οργανώσεις των «αιγαιατών Μακεδόνων» είναι προφανές ότι θα έχουμε και προσπάθειες έξαρσης του αλυτρωτισμού στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία, που φαίνεται πλέον να έχουν και κρατική υποστήριξη, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά μάλλον δεν ασχολείται κανείς με αυτά τα… ταπεινά.

Η Αθήνα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο το οποίο κάνουν είναι να δηλώνουν κάθε τόσο ότι θα βρει εμπόδια ο κ. Μίτσκοσκι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Για το μεγάλο πρόβλημα, όμως, δηλαδή τη συνεχή χρήση του όρου «Μακεδονία», όπως αποδείχθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Και φυσικά καμιά αντίδραση δεν υπήρξε όταν ο κ. Μίτσκοσκι αναφέρθηκε σε «Μακεδονία και μακεδονικό λαό» και αυτό δείχνει την ανάγκη να κινητοποιηθεί άμεσα η κυβέρνηση, πέραν των τυποποιημένων δηλώσεων που απευθύνονται στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο βορειομακεδόνας πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι έριξε για μία ακόμη φορά την μπάλα στο τερέν της Ελλάδας. Όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του, δηλώνει ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία κάνουν διαφορετικές «ερμηνείες» της Συμφωνίας των Πρεσπών και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλά για παραβιάσεις της Συμφωνίας, καθώς ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει αυτό είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Είναι προφανές ότι τα Σκόπια εκεί θα σπρώξουν τα πράγματα. Θα συνεχίζουν την παραβίαση της Συμφωνίας, θα κατοχυρώνουν διεθνώς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και θα αναγκάσουν την Ελλάδα να προχωρήσει στη μακρά και προβληματική διαδικασία προσφυγής στη Χάγη. Και αυτό διότι τα Σκόπια ελπίζουν ότι εκεί θα κερδίσουν και πάλι την υπόθεση, όπως είχε γίνει όταν προσέφυγαν στη Χάγη λόγω του βέτο της Ελλάδας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ…

Ας ελπίσουμε πάντως ότι, αν οδηγηθούμε στη Χάγη, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ θα φροντίσουν εγκαίρως να επιστρατεύσουν μια σοβαρή ομάδα νομικών από Ελλάδα και εξωτερικό και δεν θα αρκεστούν στις δικές τους «νομικές γνώσεις» και ημιμάθειες…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ