Η υβριδική εργασία βελτιώνει  σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων

Η υβριδική εργασία βελτιώνει σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Νέα έρευνα του International Workplace Group αποκαλύπτει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας και της βελτίωσης της ευεξίας των εργαζομένων. Η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία 1.000 εργαζομένων που έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας.

Τέσσερις στους πέντε εργαζομένους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους είχε βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μοιράζουν τις ώρες εργασίας τους ανάμεσα στο σπίτι τους, σε ευέλικτους χώρους εργασίας κοντά στο σπίτι τους και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλίζεται περισσότερος ποιοτικός χρόνος.

Το 68% δήλωσε ότι η φυσική του κατάσταση έχει βελτιωθεί, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο για άσκηση (54%) και για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων (58%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο της υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%), καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιεινό μοτίβο ζωής και ύπνου.

Η μελέτη βασίστηκε σε προγενέστερες έρευνες του IWG, σύμφωνα με τις οποίες ο εργαζόμενος που δουλεύει υβριδικά ασκείται σήμερα 4,7 ώρες την εβδομάδα έναντι 3,4 ωρών πριν από την πανδημία και κερδίζει επιπλέον 71 ώρες ύπνου τον χρόνο ή σχεδόν 6 ώρες τον μήνα.

Πολλές επιχειρήσεις ενισχύουν τα οφέλη της σωματικής υγείας από την υβριδική εργασία με προγράμματα που προωθούν την αυξημένη άσκηση. Σε ποσοστό 17% οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους τους προσέφεραν συνδρομή μέλους σε γυμναστήριο με μειωμένο κόστος, ενώ το 28% έχει συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο.

Ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζονται καθημερινά, σχεδόν 9 στους 10 (86%) λένε ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ευτυχισμένο και υγιές προσωπικό, με 4 στους 5 εργαζομένους (81%) να αναφέρουν ότι η μετάβασή τους στο υβριδικό μοντέλο εργασίας βελτίωσε την ψυχική τους υγεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ