Απ’. Τζιτζικώστας: Γνωρίζω καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά

Απ’. Τζιτζικώστας: Γνωρίζω καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά

Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως τον νέο Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

«Κύριε Πρόεδρε
Θέλω πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω θερμά για την απόφασή σας να με προτείνετε ως τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι για εμένα μοναδική τιμή και ευθύνη.

Με την εμπειρία μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γνωρίζω καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Η απόφασή σας αυτή συνιστά και μια αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, στην οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχετε επενδύσει προσωπικά, με πολλά και σημαντικά έργα.
Θέλω να γνωρίζετε και θέλω να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας ότι δέσμευσή μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, υπηρετώντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης.
Οδηγός μου σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα είναι και θα παραμείνει η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».


Βιογραφικό Απόστολου Τζιτζικώστα

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978.
Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, και Διεθνείς Σχέσεις, στο Georgetown University της Ουάσιγκτον.
Εργάστηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση στο University College of London.
Το 2002 δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη τη δική του επιχείρηση στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση βιολογικά πρότυπα.
Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη Βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Ως Βουλευτής, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, ήταν μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη διετία 2007-2009
Στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
Στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71%
Στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019 και του Οκτωβρίου 2023 επανεξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστά άνω του 60%.
Τον Νοέμβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος το Φεβρουάριο του 2024, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
Από το 2015 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, του Επίσημου Θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αυτοδιοίκηση και τον Ιούλιο του 2017 εκλέχθηκε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
Το Φεβρουάριο του 2020 έγινε ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη ομόφωνα από όλες τις πολιτικές ομάδες, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Τον Ιούλιο του 2022 εξελέγη επίσης ομόφωνα Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Περιφερειάρχη, η Κεντρική Μακεδονία ανακηρύχθηκε από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς “Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης”.
Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά και τα άρθρα του δημοσιεύονται συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι παντρεμένος με την Ελεάνα Βλάχου και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Ναταλία.



Σχολιάστε εδώ